Header Ads

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια προειδοποίηση

O εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Τα κέρδη που αποκτήθηκαν δύσκολα στον αγώνα κατά της Covid-19 χάνονται, καθώς εξαπλώνεται η μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην ασθένεια, διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) περιέγραψαν την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εξίσου μεταδοτική όσο και η ανεμοβλογιά από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σύμφωνα με την Washington Post η οποία επικαλέστηκε εσωτερικό έγγραφο του κέντρου. 

Οι μολύνσεις COVID-19 έχουν αυξηθεί κατά 80% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη και σε 132 χώρες, όπως δηλώνει ο o γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς. Μάλιστα, στην Αφρική όπου μόλις το 1.5% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τα κρούσματα έχουν καταγράψει αύξηση 80% στο ίδιο διάστημα.  

«Τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια παρέχουν όλα σημαντική προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία», τόνισε ο Δρ Μάικ Ράιαν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Μαχόμαστε τον ίδιο ιό, αλλά έναν ιό που έχει γίνει πιο ικανός», πρόσθεσε.

Η παραλλαγή Δέλτα «είναι μια προειδοποίηση που μας λέει ότι ο ιός εξελίσσεται, αλλά είναι επίσης και μια έκκληση για δράση, να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές», πρόσθεσε ο Ράιαν, ο οποίος είναι επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. «Τα ίδια μέτρα που έχουμε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν θα σταματήσουν τον ιό. Σταματούν την παραλλαγή Δέλτα, ιδίως αν προσθέσουμε και τον εμβολιασμό», επέμεινε.

«Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος που φέρει τον ιό αυτόν θα μολύνει περισσότερους, εκτός και αν τον εμποδίσουμε, συνεχίζοντας να εφαρμόζουμε μέτρα που περιορίζουν τη μετάδοση, όπως την τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών, να φροντίζουμε ότι δεν θα περνάμε πάρα πολύ χρόνο σε χώρους με κακό εξαερισμό μαζί με πολλά άτομα και να τηρούμε όλα τα μέτρα που έχουμε αναφέρει τόσες πολλές φορές», συνέχισε.

Το γεγονός αυτό «δεν αλλάζει τη στρατηγική μας, που συνεχίζει να δουλεύει αλλά θα πρέπει να την εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά (…) και να στείλουμε περισσότερα εμβόλια», εξήγησε ο Ράιαν. «Δεν υπάρχει μαγική σκόνη, δεν υπάρχει μαγική λύση, η μόνη μαγική σκόνη που έχουμε είναι τα εμβόλια», κατέληξε.

Η Μαρία φαν Κερκχόφε, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του ΠΟΥ, τόνισε από την πλευρά της πως η  μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 50% πιο μεταδοτική από τα αρχικά στελέχη SARS-CoV-2 που πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα στα τέλη του 2019. 

Ιταλία: Η παραλλαγή Δέλτα ανιχνεύεται στο 95% των κρουσμάτων κορονοϊού

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, η παραλλαγή Δέλτα ανιχνεύεται, πλέον, στο 95% των περιστατικών κορονοϊού. Παράλληλα, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορονοϊό, την τελευταία εβδομάδα ήταν 27 ετών και εκείνων που χρειάσθηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο, 49.

«Η αύξηση της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν αναμενόμενη και η όλη κατάσταση επιβάλλεται να παραμείνει υπό συνεχή παρακολούθηση», προσθέτει το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι τόνισε ότι «η χρήση του, θα εξαρτηθεί από την διάδοση του ιου. Θα μπορεί, δηλαδή, να ρυθμίζεται, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία».

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο πάσο» στην Ιταλία θα είναι υποχρεωτικό από τις 6 Αυγούστου, για την είσοδο και καφέ που έχουν τραπέζια σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εστιατόρια, πισίνες, θέατρα, γυμναστήρια.

Πηγή: Reuters

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.