Header Ads

Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Εορδαίας - 31 Δεκεμβρίου & 1 Ιανουαρίου

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

«Να τα ξαναπούμε»
Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς:

· Ώρα: 10:00πμ
στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, στους πεζόδρομους, στην Κεντρική Πλατεία και στις συνοικίες της πόλης από
Φιλαρμονική Δήμου Εορδαίας Αριστοτέλης
Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας
Σύλλογο Τροβαδούρων


· Ωρα:19:00μμ
Έθιμο των «Γκεγκηδων –Κοκονες».
Τοπική Κοινότητα Εμπορίου – Πλατεία του χωριού

Έναρξη με τους μικρούς γκεγκηδες ηλικίας έως 19 ετών. Με την συνοδεία ζουρνάδων επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού ψάλλοντας παραδοσιακά κάλαντα για την έλευση του νέου χρόνου και καταλήγουν στην πλατεία.

Παραδοσιακό γλέντι μέχρι το πρωί. Στην συνεχεία παραδίδουν τα σκήπτρα στους μεγαλύτερης ηλικίας Γκεγκηδες οι όποιοι συνεχίζουν το γλέντι έως την Πρώτη του νέου έτους έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους με μάσκες,

· Ωρα:20:30μμ
«Αναβίωση του Εθίμου Σούρβα»
Τοπική Κοινότητα Αναρραχης, Κοινότηταα Νέων Αναρραχης.

Έθιμο που χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι πρώτοι Χριστιανοί έκαναν εκδηλώσεις με συμβολικό χαρακτήρα. Ετοίμαζαν αυτοσχέδιες στολές και σατίριζαν τις καταστάσεις της εποχής. Παρέλαση με άρματα με συνοδεία ζουρνάδων και γλέντι μεχρι πρωίας. Διασκέδαση στην πλατεία της Αναρραχης και στα σοκάκια του χωριού.


Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ωρα:10:30πμ

«Έθιμο Μωμόγερων» Τοπική Κοινότητα Καρυοχωρίου

Η πολύχρωμη πομπή των μωμόγερων με τις παράξενες ενδυμασίες και την πρωτότυπη χορογραφία περιδιαβαίνει τα σπίτια του χωριού σκορπώντας το κέφι, σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Ωρα:11:00πμ

«Τσολιάδες» Τοπική Κοινότητα Αναρράχης στην Πλατεία του χωριού.

Η Κοινότητα Νέων Αναρράχης αναβιώνει το έθιμο. Οι νέοι του χωριού ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές και καλωσορίζουν τον νέο έτος χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.


Ωρα:15:00μμ

«Παρέλαση Αρμάτων» στην πλατεία του χωριού με τους Γκεγκηδες και τις Κοκονες μετά από ένα τριήμερο εκδηλώσεων με συνοδεία μουσικής υπόκρουσης από ζουρνάδες.

Σερβίρουν δωρεάν κρασί, τσίπουρο μεζέδες και μελομακάρονα για το καλό της χρονιάς. Το πρώτο καρναβάλι της χρονιάς με συνοδεία από αυτοσχέδια άρματα που σατιρίζουν την εποχή μας αλλά και καλωσορίζουν το νέο έτος
Από το Blogger.