Header Ads

Δέκα χιλιάδες οικογένειες με φως ώς τα Χριστούγεννα

Σε περίπου 10.000 νοικοκυριά ή μεμονωμένα άτομα προσδιορίζουν πηγές του ομίλου της ΔΕΗ τις συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακριβώς στον ίδιο αριθμό προσδιορίζονται ανά την Ελλάδα οι οικογένειες και τα άτομα που έχουν καταφύγει στους δήμους και την Εκκλησία. Αν και οι εργαζόμενοι στον όμιλο της ΔΕΗ έχουν κινητοποιηθεί στην προσπάθεια να κάνουν γιορτές με ηλεκτρικό ρεύμα όσο το δυνατόν περισσότεροι ευάλωτοι καταναλωτές ανά την Ελλάδα, οι αριθμοί τελικά είναι μάλλον μικρότεροι από όσο αναμενόταν -όχι με ευθύνη των εργαζομένων στην Επιχείρηση.


Φαίνεται πως το μήνυμα δεν έχει φθάσει παντού ή για λόγους αξιοπρέπειας μερίδα καταναλωτών δεν κάνει το κρίσιμο βήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη και εργαζόμενους στην Επιχείρηση που είχαν εικόνα, μέχρι και την Παρασκευή, είχαν πάρει ρεύμα 6.500-7.000 ευάλωτοι καταναλωτές ανά την Ελλάδα. Μέχρι την περασμένη Τρίτη είχε συνδεθεί το ρεύμα σε περίπου 5.000 νοικοκυριά και τις επόμενες ημέρες ο ρυθμός των αιτήσεων υποχώρησε, με αποτέλεσμα οι συνδέσεις να προχωρούν με ρυθμό περίπου 500 ανά ημέρα.
Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις εκτιμάται πως είναι οι ευάλωτες οικογένειες στα ακριτικά νησιά, από όπου τα αιτήματα είναι αραιά, αλλά και η εξυπηρέτησή τους δύσκολη, με τα συνεργεία να έχουν δώσει προεραιότητα στους μεγάλους δήμους.
Στελέχη που μετέχουν στην προσπάθεια, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως σημαντικός αριθμός καταναλωτών που θα μπορούσε να ανακουφιστεί αυτές τις ημέρες, δεν έχει ενημερωθεί. Το συμπέρασμα μοιάζει λογικό, γιατί άνθρωποι που δεν έχουν ρεύμα προφανώς δεν βλέπουν τηλεόραση ούτε έχουν χρήματα για να αγοράζουν εφημερίδες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, από τη ΔΕΗ αποφάσισαν να επικοινωνήσουν διαφορετικά. Σε περισσότερους από 300 δήμους της χώρας έστειλαν αυτή την εβδομάδα δέματα με αφίσες στις οποίες διαφημίζονται οι δωρεάν συνδέσεις της ΔΕΗ σε ευάλωτους καταναλωτές.
Κανόνας «ένα προς τρία»...
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε διεθνής έρευνα σύμφωνα με την οποία περίπου το ένα στα τρία νοικοκυριά δεν έχει χρήματα για να πληρώσει το λογαριασμό τού ηλεκτρικού. Η έρευνα ανέβαζε την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο της λεγόμενης «ενεργειακής φτώχειας».
Περίεργο; Σύμπτωση; Πάντως εμπειρικά και με βάση τα στοιχεία που έχουν εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και τους δήμους προκύπτει πως από όσους θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη δυνατότητα να πάρουν ηλεκτρικό ρεύμα, κινητοποιείται περίπου ο ένας στους τρεις...
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποίησε το BBC, ποσοστό 32% των κατοίκων στη χώρα αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό τού ρεύματος. Στην ίδια ανάλυση η Ελλάδα έρχεται στην πέμπτη θέση, σε άλλη μέτρηση για τη δυσκολία των νοικοκυριών να θερμανθούν έστω και στοιχειωδώς.

Πηγη: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=406185
Από το Blogger.