Header Ads

Δωρεάν ρεύμα λόγω αιθαλομίχλης και χωρίς συναγερμό

Δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες, ακόμη και αν η αιθαλομίχλη είναι κάτω από τα όρια συναγερμού, θα μπορεί να χορηγείται από εδώ και στο εξής, με απόφαση των Περιφερειαρχών και σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Οι επικίνδυνοι ρύποι δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα έχει η Θεσσαλονίκη, εκεί όπου τα έκτακτα μέτρα ισχύουν από την Τρίτη και θα παραμείνουν μέχρι και την Παρασκευή.

Μετά την σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας αποφασίστηκε να μπορούν οι Περιφερειάρχες να προχωρούν σε συστάσεις για μη χρήση τζακιών ακόμη και από το επίπεδο των 100 μικρογραμμαρίων και αυτομάτως να ενεργοποιείται και η απόφαση για δωρεάν παροχή ρεύματος για διπλάσιες ημέρες στις ευπαθείς ομάδες.

Περιοχές υψηλού κινδύνου όπου γίνονται εντατικές ρυθμίσεις καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου, είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Κοζάνη και η Φλώρινα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Το μέτρο αφορά σε 70.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνολικά οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι στην Αθήνα, με 150.000 νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, πρέπει να υπάρχουν αυξημένα αντανακλαστικά, διότι υπάρχουν οι συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου, ενώ επανέλαβε την έκκληση για χρήση καθαρής ενέργειας και την χρήση ηλεκτρικών μέσων θέρμανσης.

Ήδη σε κάποιες περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί τα έκτακτα μέτρα που προβλέπουν συστάσεις για:

- Διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και πέλετ.

- Ρύθμιση του θερμοστάτη στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση στους 18 βαθμούς Κελσίου.

- Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους.

- Διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Real.gr
Από το Blogger.