Header Ads

ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Αυτή είναι η πολιτική απόφαση της συνδιάσκεψης

Τέταρτη χρονιά ύφεσης και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η τεράστια αύξηση των ανέργων και η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων διαλύουν την κοινωνική συνοχή στο βωμό του κέρδους. Αυτοί που οικοδόμησαν ένα στρεβλό, αντιαναπτυξιακό, πελατειακό και διεφθαρμένο παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο άνοιξαν διάπλατα την πόρτα στο ΔΝΤ, την τρόικα και στην εφαρμογή των μνημονίων.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική τους μείωση, συνεχίζουν να αμύνονται αποτελεσματικά και να κλιμακώνουν την επίθεσή τους στα λαϊκά στρώματα με το διαρκή κίνδυνο ενός νέου μνημονίου. Βάζουν τις βάσεις για μονιμοποίηση του μνημονιακού μπλοκ μέσα από «προγραμματικές συμφωνίες», ώστε να ισχυροποιήσουν τον κεντροδεξιό πόλο που θα τους κρατήσει στην εξουσία. Θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν κεντροδεξιές αντιλήψεις που υπάρχουν στο χώρο της ΔΗΜΑΡ και συστηματικά θα συνεχίσουν να επιχειρούν να επαναφέρουν στο χώρο της ΝΔ τους ψηφοφόρους της Χ.Α. Διαλύουν τις όποιες κατακτήσεις της ήδη αφυδατωμένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και καταπατούν το Σύνταγμα. Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αντιλαϊκοί νόμοι βάζουν τη σφραγίδα μιας πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και διάλυσης των εργασιακών κατακτήσεων. Την κυριαρχία του αστικού μπλοκ στηρίζει με νύχια και με δόντια το «τρίγωνο» κυβέρνησης – τραπεζών – συστημικών ΜΜΕ. Η βία, η καταστολή και οι επιστρατεύσεις έγιναν το μόνιμο εργαλείο για να αποτραπούν οι λαϊκές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις. Το ιδεολόγημα της βίας των δύο άκρων, που πιστά αναπαράγουν με κάθε τρόπο τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ, έγινε το εργαλείο για να ανασχέσουν το κύμα λαϊκής οργής. Δυστυχώς, οι ηγεσίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ακόμα μια φορά επιχειρούν, και το καταφέρνουν πολλές φορές, να βάλουν φρένο στις όποιες απόπειρες οργανωμένης αντίστασης. Μέσα από τη θεωρία του «συνταγματικού τόξου» επιχειρούν να κρύψουν τα κοινωνικά και πολιτικά αίτια που επιτρέπουν στο νεοναζισμό να «σηκώνει κεφάλι» με την απροκάλυπτα εγκληματική δράση του. Για την Αριστερά είναι θεμελιώδες αξίωμα ότι η προοπτική μιας νέας σταθερότητας, ομαλότητας και δημοκρατικών εξελίξεων προϋποθέτει μια Ελλάδα απαλλαγμένη από την Τρόικα, τα μνημόνια και τα συμφέροντα του διεθνούς και εγχώριου καπιταλισμού. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα πορευτεί σε προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους.

Στα τέλη του 2013 η Ελλάδα είναι μια χώρα σε εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση.
Η ανεργία που πλήττει όλο τον πληθυσμό αλλά κυρίως τη νεολαία και τις γυναίκες έφτασε σε πανελλαδικό επίπεδο στο ποσοστό του 30%.
Στην κατά τα άλλα μεγαλύτερη ενεργειακή περιφέρεια της Ελλάδος , στην περιφέρεια του Ν.Κοζανης έφτασε στο απίστευτο ποσοστό του 36% με συνεχώς αυξητικές τάσεις.
Η ανεργία στη νεολαία ειδικότερα άγγιξε το τρομακτικό ποσοστό του 65%.
Οι άνεργοι του 2011, του 2012 και του 2013 είναι οι εξαθλιωμένοι του σήμερα.
Η συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα στην περιοχή (Δημοτική Αστυνομία, Σχολικοί φύλακες, Δημοτικές Επιχειρήσεις, συγχωνεύσεις εφοριών – ασφαλιστικών ταμείων κλπ) αφενός δημιουργεί συνεχώς περισσότερους ανέργους αφετέρου κάνει όλο και πιο δύσκολη από άποψη εξυπηρέτησης την ήδη ανυπόφορη καθημερινότητα του πολίτη.
Η έλλειψη ενεργειακής πολιτικής και η ιδεολογία ότι ανάπτυξη είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεπούλημα της μεγαλύτερης και πιο αποδοτικής επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ. Για την περιοχή μας βέβαια αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, αφού το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής της ΔΕΗ βρίσκεται στην περιφέρειά μας. Σημειώνουμε ότι ένα κομμάτι της, τον ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ), το έβγαλαν στο σφυρί πρωτοτυπώντας, αφού τα δίκτυα μεταφοράς σ'ολη την Ευρώπη είναι αποκλειστικά κρατική υπόθεση.
Η επίθεση που δέχεται η παιδεία σε πολλαπλά επίπεδα και σε όλες τις βαθμίδες έχει ως στόχο κυρίως τη δημιουργία ανεκπαίδευτων πολιτών, που θα είναι εύκολη λεία στα αρπακτικά του νεοφιλελευθερισμού.
Η πιο ανάλγητη παρέμβασή τους έγινε στα επαγγελματικά λύκεια, τα οποία υποβάθμισαν, αφού μείωσαν σε δραματικό βαθμό τις ειδικότητες που διέθεταν για την επαγγελματική κατάρτιση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.
Το σχέδιο Αθηνά μετατρέπει τα Λύκεια σε εξεταστικά κέντρα συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Στόχος είναι ο πολίτης, αφού η μόνη εκπαίδευση που διατηρείται και πριμοδοτείται είναι η ιδιωτική.
Ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας δε δίστασαν να απλώσουν τα βάρβαρα χέρια τους, βάζοντας μάλιστα δυο πόλεις σε αντιπαράθεση για τα νοσοκομεία και τις κλινικές που θα υπάρχουν σ΄ αυτά. Μειώνουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθώντας να πείσουν ότι όλα γίνονται για το δημόσιο συμφέρον, ξεχνώντας ότι το μεγαλύτερο και ιερότερο δημόσιο αγαθό είναι η εξασφάλιση της υγείας του πολίτη, όπου κι αν αυτός βρίσκεται, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό σε κάθε περιοχή.
Η εμμονή στην επιβολή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει θλιβερά αποτελέσματα στην περιοχή μας, αφού ο χειμώνας στη Δυτική Μακεδονία διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες. Η τηλεθέρμανση δυστυχώς καλύπτει μόνο τις δύο μεγάλες πόλεις, Κοζάνη – Πτολεμαϊδα, αφήνοντας έξω απο τον σχεδιασμό θέρμανσης όλη την ευρύτερη περιφέρεια. Την περιφέρεια η οποία πλήττεται το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, από περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας της ΔΕΗ.
Η αιθαλομίχλη που αποδεικνύεται καθημερινά πόσο επιβαρυντική είναι για τους πολίτες των μεγαλουπόλεων έρχεται να προστεθεί στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής μας λόγω ΔΕΗ, χωρίς να διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα, το οποίο διογκώνεται συνεχώς.
Πρέπει να αναφερθούμε και να τονίσουμε τα θλιβερά αποτελέσματα που έχουν φέρει αυτές οι βάρβαρες πολιτικές και δημιουργούν την πιο βαθειά ανθρωπιστική κρίση όχι μόνο παγκόσμια όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και στα στενότερα πλαίσια της περιφέρειάς μας. Αναφερόμαστε στις αυτοκτονίες και στις απόπειρες αυτοκτονίας που επίσημα αναφέρθηκαν σε ημερίδα του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας (4 αυτοκτονίες και 31 απόπειρες αυτοκτονίας) στο πρώτο εξάμηνο του2013. Είναι ένας θλιβερός απολογισμός των πολιτικών που δημιουργούν κατάθλιψη στους συνανθρώπους μας που δεν αντέχουν στην πίεση της κρίσης.
Η Συνδιάσκεψη μεταφέροντας τους προβληματισμούς όλων των Οργανώσεων Μελών δεσμεύει τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας το αμέσως επόμενο διάστημα στη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας, αλληλεγγύης, αντίστασης και ανατροπής
Απευθυνόμαστε στην Ελλάδα των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων, του αγροτικού κόσμου, της εργασίας, των φτωχών, των εκατομμυρίων ανέργων, των ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, την περίθαλψη και τη σύνταξή τους, που μένουν χωρίς ρεύμα. Στους ανθρώπους της διανόησης, της δημιουργίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη.
Απευθυνόμαστε στην κοινωνία που αντιστέκεται υπερασπιζόμενη τη ζωή και το περιβάλλον.
Απευθυνόμαστε στην κοινωνία που αγωνίζεται, που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία.
Απευθυνόμαστε στην κοινωνία της αλληλεγγύης, στον κόσμο που δίνει μάχη μέσα από αυτόνομα δίκτυα, για να μπορούν οι άνθρωποι, έλληνες και μετανάστες, να ζουν με αξιοπρέπεια.
Απευθυνόμαστε στη νεολαία, που βλέπει να της κλέβουν το μέλλον, το οποίο με πείσμα και συνεχή αγώνα πρέπει να διεκδικήσει.
ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΧΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, με τα σημερινά δεδομένα, είναι πλέον ρεαλιστικός στόχος. Είναι αξιακή θέση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ «η εξουσία στο λαό».
Η επόμενη μέρα θα χτιστεί μαζί με την κοινωνία.
Χρειάζεται να προβάλλουμε το πρόγραμμά μας, πρόγραμμα θετικής διεξόδου από την κρίση και προστασίας της κοινωνίας μέσω της παραγωγικής, κοινωνικής, δημοκρατικής, οικολογικής και πολιτισμικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, άρα και της περιοχής μας, που θα κατέχει κεντρική θέση, λόγω Ενέργειας, στον Κεντρικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό στη διακυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Η Συνδιάσκεψη προτείνει στη Νομαρχιακή Επιτροπή ένα ακόμη σημαντικό βήμα: Όταν οι θέσεις μας θα είναι και στην εξειδίκευσή τους επεξεργασμένες από την Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος και θα έχουν την έγκριση των αρμοδίων οργάνων, να ξεκινήσει η διαδικασία της κομματικής αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης με την κοινωνία, (συνδικάτα, κινήματα πολιτών, ενώσεις εργαζομένων, ανέργων, επιστημονικούς φορείς, διανοούμενους, ενεργούς πολίτες κ.ο.κ), όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί και από το 1ο Συνέδριό μας. Αυτή η διαδικασία της δημόσιας παρουσίασης και διαβούλευσης να συμπεριλάβει και θεματικά συνέδρια με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω, έτσι ώστε όλοι μαζί να συγκροτήσουν ένα Δημόσιο Φόρουμ για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους, στην προοπτική μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας για την προοδευτική διέξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την πολιτισμική αναγέννηση της πατρίδας μας.
Οι Επιτροπές Αντίστασης σε δήμους και χώρους εργασίας, στη συγκρότηση των οποίων πρέπει να επιμείνουμε, αξιοποιούν αυτές τις επεξεργασίες για τοπική και κλαδική διαβούλευση, για τα περιφερειακά και τοπικά προγράμματα.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη θα μας βρουν συμμέτοχους σε κινήσεις και παρατάξεις όπου όλα τα παραπάνω θα είναι ο κυρίαρχος προγραμματικός μας λόγος. Διεκδικούμε αυτοδιοίκηση- ενεργό συμμέτοχο στην ανασυγκρότηση της χώρας. Τόσο στην περιφέρεια όσο και σε όλους τους δήμους οι συνδυασμοί που θα συμμετέχουμε θα εκφράζουν το πλατύ ρεύμα ανατροπής με μοναδική προοπτική τη νίκη. Μια νίκη που δε θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του κάθε ενεργού πολίτη, ο οποίος θα συμμετέχει αγωνιστικά σ΄ αυτό το ρεύμα ανατροπής.
Το 2014 είναι χρόνος αγώνα και ελπίδας. Θέλουμε να γίνει χρόνος της μεγάλης Πραγματικής Αλλαγής. Αγωνιζόμαστε για να μπει ένα τέλος στο σαθρό πολιτικό σύστημα τώρα. Διεκδικούμε τη λαϊκή ετυμηγορία τώρα. Σε κάθε περίπτωση, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα καταδείξει τη διογκούμενη αναντιστοιχία αυτής της κυβέρνησης με τη λαϊκή βούληση. Σε κάθε περίπτωση είναι πρόκριμα ανατροπής.
Από το Blogger.