Header Ads

Τα μέτρα για την αιθαλομίχλη - Μας δουλεύουν…

του Παναγιώτη Πλιάτσιου, «Πρωινός Λόγος»

Την παραμονή των Χριστουγέννων, δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα μέτρα της κυβέρνησης για την περίφημη, πλέον, αιθαλομίχλη. Και, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε:



-Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας

-Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης

-Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων

-Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους

Είναι και άλλα, αλλά ας μείνουμε εδώ. Και ας…μεταφερθούμε στη γειτονική μας Φλώρινα, μια από τις πόλεις της Ελλάδας στην οποία καταγράφηκαν οι υψηλότερες υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων τις τελευταίες (όχι χθες) ημέρες. Εκεί όπου ο χειμώνας είναι βαρύτερος από κάθε άλλη πρωτεύουσα Νομού της χώρας, αλλά και η γεωγραφική της τοποθεσία ευνοεί την ανάπτυξη αιθαλομίχλης, όπως, εδώ και μήνες, τονίζουν και οι εκεί τοπικοί φορείς.

Έχοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω «μέτρα» στο μυαλό, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αυτές παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της Φλώρινας, μόνο δυο λέξεις μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για την κυβέρνηση: «Μας δουλεύουν»! Ή, καλύτερα, «τους δουλεύουν»!

Η αιθαλομίχλη, δυστυχώς, ήρθε για τα καλά στη Φλώρινα και δε θα φύγει, εκτός εάν βρέχει, όπως χθες. Και δεν υπάρχει κανένα άλλο «μέτρο», πλην της ειδικής μεταχείρισης της, όπως και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, ως προς το πετρέλαιο θέρμανσης!

Σε διαφορετική περίπτωση, ας πάνε μια βόλτα από τη Φλώρινα, αλλά και από άλλες περιοχές της περιφέρειάς μας, οι κυβερνητικοί «αξιωματούχοι». Και ας ζητήσουν από τους κατοίκους, μέσα στο κρύο, να μην ανάψουν τζάκι ή να μην κάψουν ο,τιδήποτε άλλο, για να ζεσταθούν! Πολύ θα θέλαμε να το δούμε αυτό…
Από το Blogger.