Header Ads

Δεν μειώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης

Αισιοδοξία που φτάνει στα όρια της βεβαιότητας, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, εκφράζει πλέον ανοικτά το οικονομικό επιτελείο και είναι ενδεικτικό ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το 7μηνο έφτασε να κάνει λόγο ακόμα και για. κοινωνικό μέρισμα!


Την ίδια ώρα, πάντως, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών φρόντιζαν να διαψεύσουν τα σενάρια περί μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος είχε σημειώσει ότι εξετάζονται βελτιώσεις στο επίδομα θέρμανσης.

Ειδικά όσον αφορά στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, με τη συμπλήρωση του 7μήνου καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,642 δις ευρώ έναντι 325 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ ακόμα κι αν δεν συνυπολογιστούν τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (περίπου 1,5 δις ευρώ), παραμένει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δις ευρώ. «Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εικόνα στο τέλος του έτους θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των αποφάσεων για τη περαιτέρω μείωση του Χρέους», τόνισε ο Χ. Σταϊκούρας, ενώ επιχειρηματολογώντας για αυτή τη βεβαιότητα, σημείωσε ότι επί 7 μήνες εικόνα είναι καλλίτερη από το στόχο και ότι δεν διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα, αν και διατήρησε κάποια επιφύλαξη για την εισπραξιμότητα των φόρων, η πληρωμή των οποίων πήγε πίσω λόγω παρατάσεων. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι οι νέες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο ξεπέρασαν τα 4 δις ευρώ στο 7μηνο, «φουσκώνοντας» πάνω από 450 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Όσον αφορά, δε, στις πληρωμές των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με τη συμπλήρωση του 8μήνου διαμορφώνονται στα 4,4 δις ευρώ (γύρω στα 600 εκατ. ευρώ οι πληρωμές τον Αύγουστο κυρίως σε ΕΟΠΥΥ), ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σταϊκούρα δεν αποκλείεται τελικά να μην φτάσουν στα 8 δις ευρώ, καθώς οι αιτήσεις πληρωμών δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να περισσέψουν κονδύλια στο τέλος του έτους. Σημειώνεται, πάντως, ότι από την αρχή του έτους έχουν προκύψει 800 εκατ. ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, μόνο από την Υγεία.
iefimerida.gr
Από το Blogger.