Header Ads

Συνελήφθησαν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός και στελέχη της ΧΑ

Συνελήφθησαν σήμερα τα ξημερώματα ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός και Ηλίας Παναγιώταρος, καθώς και άλλα εννέα στελέχη της οργάνωσης. Συνολικά έχουν γίνει από το πρωί 17 συλλήψεις.


Mεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Πατέλης. Ο 32χρονος Πατέλης εργάζεται ως φύλακας ασφαλείας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και το όνομά του έχει συνδεθεί με τον Γιώργο Ρουπακιά, δολοφόνο -κατά δική του ομολογία- του Παύλου Φύσσα.

Έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ, όπου έχουν οδηγηθεί όλοι οι συλληφθέντες, έχει συγκεντρωθεί ομάδα περίπου 50 μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, ενώ η Αστυνομία απέκλεισε το σημείο.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος παραδόθηκε στην ΓΑΔΑ λέγοντας στον φρουρό «πες στους Κλουζό ότι ήρθαν σε λάθος διεύθυνση. Μετακόμισα». Στην συνέχεια κατέβηκαν στην είσοδο οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής και του πέρασαν χειροπέδες.

Όλοι οι υπόλοιποι συνελήφθησαν στα σπίτια τους, οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και αναμένεται να κληθούν σήμερα από τον εισαγγελέα.

Στη ΓΑΔΑ προσήλθαν αυτοβούλως δύο άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αν και δεν έχει εκδοθεί γιαυτούς ένταλμα σύλληψης. Ο βουλευτής Αθήνας Γιώργος Γερμενής (Καιάδας) δήλωσε κατά την άφιξή του «ήρθα να παραδοθώ», ενώ ο βουλευτής Σερρών, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ζήτησε να επισκεφθεί τους συλληφθέντες, κάτι που δεν επιτρέπεται σε αυτή τη φάση των ερευνών. Ο Ματθαιόπουλος, που διατηρεί οικογενειακή σχέση με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ μετά την αρνητική απάντηση στο αίτημά του.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εξέδωσε συνολικά 38 εντάλματα σύλληψης και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Αττική για τον εντοπισμό και τη σύλληψη πέντε άλλων βουλευτών, καθώς και καταζητούμενων στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί από τον Άρειο Πάγο μεταξύ άλλων για τους βουλευτές Νίκο Μίχο και Χρήστο Παππά, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. Στο εισαγγελικό πόρισμα χαρακτηρίζεται ο Παππάς «υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής». Συνολικά έχουν εκτελεστεί δέκα εντάλματα σύλληψης και εκκρεμούν άλλα 29, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δύο εντάλματα αφορούν εν ενεργεία αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων φέρεται να έχει ήδη οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ.

Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από την Παρασκευή και γι' αυτό υπήρξε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Στο εννιασέλιδο πόρισμά του περιγράφει ο αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης τη δομή και τη συγκρότηση της οργάνωσης, ενώ δίνει εντολή να γίνει έρευνα σε βάρος των κατηγορουμένων και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Υπενθυμίζεται, ότι το αδίκημα για το οποίο γινόταν η έρευνα ήταν αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει τη σύλληψη βουλευτών, ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί άρση της ασυλίας τους.

Η δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης συνδέεται με δέκα δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Παράλληλα στη δικογραφία που σχηματίζεται υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες συνομιλίες που καίνε βουλευτές. Ειδικότερα ακούγονται σε συνομιλίες βουλευτές να μιλάνε μεταξύ τους και να περιγράφουν συγκεκριμένα αδικήματα.

Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που γίνονται συλλήψεις αρχηγού κόμματος και βουλευτών χωρίς άρση της ασυλίας τους και μάλιστα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει και την ευθύνη για τις έρευνες.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Για το σενάριο της παραίτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που συντηρεί τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μιχαλολιάκος, ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής. Η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν γίνεται σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.
Από το Blogger.