Header Ads

Ολοκλήρωση του προγράμματος LIFE (Waste C-Control) από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

Η ΔΙΑΔΥΜΑ A.E. ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο «Επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου (WASTE-C-CONTROL)».
Το έργο είχε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών Αερίων Φαινομένου Θερμοκηπίου (ΑΦΘ), μέσω της ανάπτυξης ενός εργαλείου / λογισμικού που αξιολογεί, παρακολουθεί, ελέγχει και αναφέρει τις εκπομπές που προέρχονται από ολόκληρο τον κύκλο ζωής των δραστηριοτήτων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Συγκεκριμένα με την εφαρμογή των Δράσεων που προκρίθηκαν στο πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου Δράσης στη Δυτ. Μακεδονία (που περιλαμβάνουν τη Διαλογή στην Πηγή για τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα οργανικά απόβλητα, σε συνδυασμό με τη μηχανική επεξεργασία/ανακύκλωση & κομποστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων, προκειμένου την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ), υπολογίστηκε ότι δύναται να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών ΑΦΘ από τις δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων, σε περιφερειακό επίπεδο, κατά 36% (192 ktn CO2eq) την επόμενη 20ετία, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Το έργο υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος LIFE+2009 «Environment Policy & Governance» (LIFE09 ENV/GR/000294) της Ε.Ε.
Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων στις τρεις περιοχές εφαρμογής του προγράμματος: την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης και την Π.Ε. Χανίων.
Παράλληλα, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 στα γραφεία της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος WASTE-C-CONTROL. Στη συνάντηση παρευρέθησαν οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Από τους υπευθύνους του έργου, έγινε αρχικά ενημέρωση για το Πρόγραμμα Δράσης του έργου που στόχο έχει την υιοθέτηση πρακτικών με στόχο τη μείωση των εκπομπών ΑΦΘ. Στη συνέχεια συζητήθηκαν γενικότερα θέματα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και το τοπικό πρόγραμμα δράσης και πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η πρόοδος στο σχέδιο υλοποίησης της Μονάδας Επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων και οι αδυναμίες που υπάρχουν στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή.
Τέλος, συζητήθηκε το θέμα αναφορικά με τις δυνατότητες ανάληψης πρωτοβουλιών από τη ΔΙΑΔΥΜΑ για τη διαχείριση των αδρανών αποβλήτων (μπαζών και αποβλήτων εκσκαφών & κατασκευών), καθώς διαπιστώνεται η απουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα, όπως έχει σχεδιαστεί σε κεντρικό επίπεδο.
Από το Blogger.