Header Ads

Αμύνταιο: Απέλυσαν εργαζόμενους για να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους

Εδώ και 5 μέρες οι εργαζόμενοι στην αρχαιολογική ανασκαφή Αμυνταίου απεργούν για το αυτονόητο. Την καταβολή αξιοπρεπούς μεροκάματου, το ένσημο που προβλέπεται, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.
Όπως είχαμε προβλέψει, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το έργο εργολάβος άρχισαν να καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μείωση μισθών, καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων, έλλειψη μέτρων προστασίας, αυταρχισμός, απολύσεις , εκπτώσεις στο αρχαιολογικό επιστημονικό έργο κ.α.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που στόχο έχει να εξασφαλίσει τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. και του εργολάβου, αποδεικνύοντας ότι αυτά δεν μπορούν να συνυπάρχουν με τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η εργοδοσία από την πρώτη στιγμή έδειξε τις διαθέσεις της στους εργαζόμενους που απαιτούν τα δικαιώματα τους. Αρχικά προσπάθησε να τους διασπάσει και αφού κατάλαβε ότι δεν μπορεί να σπάσει το αγωνιστικό φρόνημα τους, προχώρησε σε απολύσεις της επιτροπής που δημιούργησαν οι απεργοί εργαζόμενοι για να τους εκπροσωπούν, με στόχο να τους τρομοκρατήσει. Είναι δεδομένο ότι αν περάσει ο αυταρχισμός , αύριο θα απολύουν όποιον ζητήσει τα δικαιώματα του (επίδομα γάμου, τριετίες κ.α) η όπως έχει συμβεί σε εργολαβία της ΔΕΗ, να απολύονται εργαζόμενοι επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα και ακόμα χειρότερα γιατί δεν επέστρεψαν στον εργολάβο μέρος του μισθού τους που καταβλήθηκε μέσω τράπεζας.

Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία με μεγαλύτερη συμμετοχή και αποφασιστικότητα και δήλωσαν ότι δεν θα μπουν στη δουλειά αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους και επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι αρχαιολόγοι που απέργησαν ως απάντηση στις απολύσεις.

Η εργοδοσία απάντησε ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους και για να ξαναπροσλάβει τους απολυμένους θα πρέπει να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά και αφού οι απολυμένοι υπογράψουν δήλωση, ότι όσο λειτουργεί το έργο δεν θα γίνει καμία απεργία ή κινητοποίηση.

Ζητούν δηλώσεις μετανοίας από αγωνιζόμενους εργάτες.

Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.

Ευθύνη έχει η ΔΕΗ Α.Ε που «νίπτει τα χείρας της» για τα κάτεργα και το δουλεμπόριο στις εργολαβίες της, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι άφαντοι, η εφορία αρχαιοτήτων, ο δήμαρχος Αμυνταίου που έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό με τους εργαζόμενους που όπως λένε «τους έβαλε στη δουλειά»

Το ΣΕΕΕΝ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους και επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ – ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΛΥΣΗ

ΣΕΕΕΝ
Από το Blogger.