Header Ads

Προκαταβολή 200 εκ. ευρώ ζητά από τη ΔΕΗ το ΥΠΟΙΚ για το "χαράτσι"

Ποσό της τάξης των 200 εκατ. καλείται να προκαταβάλει, σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική", τον Οκτώβριο η ΔΕΗ, για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) -πρώην ΕΕΤΗΔΕ - που αφορά την περίοδο Οκτωβρίου 2013- Μαρτίου 2014.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μάλιστα ζητά η καταβολή του ποσού να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, γεγονός που θα επιτείνει άμεσα τα ελλείμματα της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν αγγίξει το 1,2 δισ. ευρώ έπειτα από την επιβολή του ΕΕΤΑ για το 2013.
Εκτιμάται πως οι εισπράξεις του ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, για το προσεχές εξάμηνο θα είναι περίπου 400-430 εκατ. ευρώ.

Από αυτά ζητά το κράτος να προκαταβληθούν τα μισά. Το ΕΕΤΑ για το 2013 καταβάλλεται σε πέντε ισόποσες δόσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδίδονται από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι το Φεβρουάριο του 2014.

Συνολικά, οι εισπράξεις από το ΕΕΤΑ του 2013 θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα προς τη ΔΕΗ, τα 830 εκατ. είναι δυνατό να εισπραχθούν (αφορούν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), όμως τα υπόλοιπα 300 εκατ. είναι αδύνατο καθώς πρόκειται για οφειλές από χρεοκοπημένες κυρίως επιχειρήσεις.
Από το Blogger.