Header Ads

Υποχρεωτική χρήση καρτών αντί για μετρητά από το 2013

Σχέδιο για την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών έχει έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών και σε πρώτη φάση, το όριο των συναλλαγών για το οποίο θα απαιτείται κάρτα θα μειωθεί στα 500 ευρώ από 1.500 ευρώ σήμερα.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους όλες οι επιχειρήσεις και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προμηθευτούν το σχετικό μηχάνημα (POS) με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές μέσω καρτών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή», αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της αλλαγής που σχεδιάζουμε για το 2013 είναι η παροχή κινήτρων στους πολίτες για τη χρησιμοποίηση μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που διευκολύνεται με τη χρήση των μετρητών στις πληρωμές».

Ο κ. Μαυραγάνης λέει ακόμα ότι «τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν είναι με βάση την εμπειρία που υπάρχει και σε άλλες χώρες όπου έχει χρησιμοποιηθεί αντίστοιχο σύστημα. Η επιβράβευση στους πολίτες που χρησιμοποιούν κατά κόρον ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δίνεται μέσω κάποιων δώρων ή χρημάτων».

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει στα κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογουμένους.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι «τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν είναι με βάση την εμπειρία που υπάρχει και σε άλλες χώρες όπου έχει χρησιμοποιηθεί αντίστοιχο σύστημα. Η επιβράβευση στους πολίτες που χρησιμοποιούν κατά κόρον ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δίνεται μέσω κάποιων δώρων ή χρημάτων. Αλλά πρέπει να μελετηθούν θέματα σε σχέση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό θα πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά και να δούμε πώς έχει λειτουργήσει και σε άλλες χώρες με βάση τη μορφή κάποιου bonus στις συναλλαγές». / in.gr
Από το Blogger.