Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν είναι «καλοβολεμένοι»

Ανακοίνωση της βουλευτού Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για το τραγικό περιστατικό στο Νότιο Πεδίο: «Ένας ακόμη <<καλοπληρωμένος>> εργαζόμενος θυσία στο βωμό της παραγωγής ενέργειας. Αδιαφορία της κυβέρνησης για μέτρα προστασίας και ελλείψεις προσωπικού με σοβαρές συνέπειες στο λιγνιτικό κέντρο»

Η Βουλευτής Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή επισκέφτηκε τους εργαζομένους του ορυχείου του Νοτίου Πεδίου που το βράδυ του Σαββάτου 29 Δεκεμβρίου προέβησαν σε διαμαρτυρία εκφράζοντας την λύπη τους για την απώλεια του 38 χρόνου συναδέλφου τους.

 Ο θάνατος του αδικοχαμένου 38χρονου από την Πτολεμαϊδα που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία αποτελεί ένα ακόμη περιστατικό που αποδεικνύει τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν στο λιγνιτικό πεδίο Δυτικής Μακεδονίας και την ανεπάρκεια σε μέτρα προστασίας, αλλά και προσωπικό που δημιουργούν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Το τελευταίο τραγικό περιστατικό του 38χρονου στο Νότιο πεδίο έρχεται να επιβεβαιώσει την ανεπάρκεια του κράτους στα θέματα προστασίας των εργαζομένων στα εργατικά ατυχήματα. Αντί να ενισχυθεί η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας με προσωπικό για την πραγματοποίηση ελέγχων, ώστε να προλαμβάνονται τέτοιου είδους ατυχήματα, η κυβέρνηση προχωρά σε κατάργησή της με τραγικές συνέπειες στη λειτουργία τους, την αξιοπιστία τους ως προς τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ουσιαστικά, η επιθεώρηση διαπιστώνει και δεν προλαμβάνει ατυχήματα, ενώ από εδώ και μπρός μια τεράστια περιοχή ορυχείων, όπως η Δυτική Μακεδονία θα μένει τελείως ακάλυπτη.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αδιαφορία των υπευθύνων για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αφού η οικονομική κρίση και η έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΗ έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή δυσκολία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και στην ίδια την παραγωγή που αυτή τη στιγμή λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό που μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες της. Χωρίς να εφαρμόζονται οι κανόνες και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να είναι αποδυναμωμένοι τέτοια φαινόμενα θα γίνονται καθημερινότητα μέσα στη ΔΕΗ.

Η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας μετατρέπεται σε απλό τμήμα μαζί με την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος κάτι το οποίο θα ανακόψει την δυναμική της υπηρεσίας με αποτέλεσμα η ήδη αποδυναμωμένη δομή της να εξαθλιωθεί. Την ίδια ώρα καθημερινά υπάρχουν καταγγελίες για παραβίαση των όρων ασφαλείας στον χώρο των ορυχείων και καταπάτηση των κανόνων προστασίας των εργαζομένων.

Η Βουλευτής Κοζάνης, κ. Ραχήλ Μακρή εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του αδικοχαμένου 38χρονου συντοπίτη της και καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο ΠΕΚΑ να ενισχύσει αντί να καταργήσει την επιθεώρηση μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, να ενισχύσει τους ελέγχους μέσα στους χώρους εργασίας, να εντείνει τα μέτρα προστασίας, να δημιουργήσει αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους όρους εργασίας και να προχωρήσει σύντομα σε κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στη ΔΕΗ.

Δείτε το βίντεο

Από το Blogger.