Header Ads

Αν χρωστάς στο δημόσιο, θα γίνεται κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών

Την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου, την τοποθέτηση πρόσθετου προσωπικού για τον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων και την άμεση λήψη μέτρων για τον εντοπισμό όλο και περισσότερων περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ συστήνει μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που συνέταξε για την «κατάσταση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξέταση του ΦΠΑ».

Ειδικότερα, τα μέλη του ΔΝΤ και της ΕΕ συστήνουν για την είσπραξη των οφειλών να γίνουν άμεσα σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης, ιδιαίτερα στους τομείς αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων και την απευθείας χρέωση (κατάσχεση) τραπεζικών λογαριασμών.

Παράλλληλα, προτείνουν να επαναπροσδιοριστεί το πρόγραμμα ελέγχων ώστε οι προσπάθες το 2013 να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος (π.χ. γιατρούς και δικηγόρους) και να διασφαλιστεί ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προτεραιότητας με τη δημιουργία ειδικής μονάδας για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στην ομάδα αυτή.

Για τον κυνήγι του ΦΠΑ τα μέλη της Τρόικας προτείνουν να δρομολογηθεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων και να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων μονάδες με αρμοδιότητες εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

Ειδικά για την είσπραξη οφειλών, στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τα 54 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές μόλις το 15% - 20% είναι εισπράξιμο.

Από αυτά τα χρέη περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ (συνολικού ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ). Σε αυτούς προτείνεται ένα αυτόματο σύστημα υπενθυμίσεων και προειδοποιήσεων. Σε επόμενη φάση θα μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τις τράπεζες μία αυτόματη (αναγκαστική) άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών. Αυτό ωστόσο θα απαιτήσει νομοθετικές αλλαγές, διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με τις τράπεζες και αλλαγές μηχανογραφικών συστημάτων.

Τα μεγαλύτερα ποσά όμως για το κράτος μπορούν να αντληθούν από τις υποθέσεις που θα παρακολουθεί η μονάδα μεγάλων οφειλετών. Προς το παρόν αυτή η ειδική ομάδα διαχειρίζεται τους μεγαλύτερους 1.500 οφειλέτες, οι οποίοι εκπροσωπούν τα 2/3 (35 δισ. ευρώ) του συνολικού ληξιπρόθεσμους χρέους. Από τις 567 υποθέσεις που εξετάστηκαν (που εκπροσωπούν 13,6 δισ. ευρώ) έχουν εισπραχθεί μόλις 29 εκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει λοιπόν σύμφωνα με την τρόικα να διευρυνθεί το φάσμα των υποθέσεων ώστε να περιληφθουν κλιμάκια χαμηλότερων οφειλών που οι αρχές θεωρούν ότι μπορεί να αποδώσουν καλύτερες εισπράξεις, ξεκινώντας από τους 5.770 οφειλέτες με οφειλές που κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ (συνολικά ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ).
Από το Blogger.