Header Ads

Βόιο: Τα εγκαίνια της χρονοκρύπτης με ορίζοντα το… 2112!

 Τα εγκαίνια του μνημείου της χρονοκρύπτης, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30 Δεκέμβρη στη Σιάτιστα και την πλατεία Δημαρχείου, σε μια τελετή που σήμανε και την κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ελευθερίας του Βοΐου.

Η χρονοκρύπτη, έργο του αρχιτέκτονα-εικαστικού Στέργιου Τσιούμα κατασκευάστηκε από τον Γιώργο Λαζαρίδη και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ανοίξει 100 χρόνια μετά, στα 200 δηλαδή χρόνια ελευθερίας της περιοχής.
Οι απόγονοι των σημερινών Βοϊωτών θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν και να μελετήσουν τα μηνύματα που άφησαν μέσα στη χρονοκρύπτη η Δήμαρχος, Παναγιώτα Ορφανίδου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος, ο ευεργέτης- επιχειρηματίας και χορηγός κατασκευής του έργου, Κώστας Παπανικολάου, καθώς και φορείς και σύλλογοι του Βοΐου
Παράλληλα η χρονοκρύπτη θα κρύβει για 100 χρόνια τα μηνύματα του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου, όπως και τις εκθέσεις των μαθητών της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης του Βοΐου, που έγραψαν τις σκέψεις τους για το Βόιο του 2112 καθώς και το έργο του καλλιτέχνη Γιάννη Στρατή Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τη Δήμαρχο Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, η οποία στην ομιλία της τόνισε «Σίγουρα οι Βοϊώτες της επόμενης εκατονταετηρίδας θα σχεδιάζουν, θα σκέφτονται και θα δημιουργούν σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, σύμφωνα με τα δικά τους θέλω. Εμείς οφείλουμε να αφήσουμε το στίγμα και τις επιθυμίες για το Βόιο του 2112. Το τι θα πράξουν οι επόμενες γενιές σαφώς και είναι στο δικό τους χέρι».
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου» παρουσίασαν, παραδοσιακούς χορούς.
Γραφείο Τύπου Δήμου Βοΐου

Από το Blogger.