Header Ads

Πόσα θα πληρώνουμε για τα φάρμακα από το 2013

Τελικά όπως όλοι φοβόμασταν, το 2013 θα είναι πολύ πιο τσουχτερό για την τσέπη μας και ειδικά για αυτή των ασθενών που θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω για να πάρουν τα απαραίτητα φάρμακά τους. Μετά τις αλλαγές της κυβέρνησης δε θα πληρώνουμε μόνο τη συμμετοχή...

Αλλάζουν όλα από το νέο χρόνο στην αγορά φαρμάκου και οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν πλέον παραπάνω καθώς δε θα απαιτείται μόνο η γνωστή συμμετοχή (από 10 έως και 25%) αλλά θα πρέπει να πληρώνουν και τη διαφορά (τα μισά) από την αποζημίωση που θα δίνει το Ταμείο μέχρι το ποσό που θα κοστίζει το φάρμακο που θα επιλέγουν.

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας έθεσε νέα κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη θετική λίστα, δηλαδή στον κατάλογο με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα Ταμεία ενώ ορίζονται νέες τιμές αναφοράς δηλαδή αποζημίωσης από τα Ταμεία ενώ διαφοροποιείται και η συμμετοχή.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ οι ασθενείς θα αποζημιώνονται με βάση νέες τιμές αναφοράς ενώ αν επιλέγουν φάρμακο ακριβότερο θα πληρώνουν τα μισά έως τη λιανική τιμή και τα υπόλοιπα θα τα καλύπτουν τα Ταμεία.

Ειδικότερα το ΦΕΚ αναφέρει: “Σε κάθε θεραπευτική κατηγορία ορίζεται τιμή αναφοράς (ΤΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, η οποία αποτελεί την τιμή αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ όλων των προϊόντων της εκάστοτε κατηγορίας” .

Όπως διευκρινίζεται: “Εφόσον επιλεγεί φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του φαρμάκου, ο ασθενής καλύπτει το ήμισυ της διαφοράς από την τιμή αποζημίωσης μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου και ο ασφαλιστικός φορέας το υπόλοιπο. Για φάρμακα για τα οποία ο ασθενής καλείται να καταβάλει συμμετοχή και όπου η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι ίση ή χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής θα καταβάλει μόνο το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του φαρμάκου επί της Λιανικής Τιμής”.
Από το Blogger.