Header Ads

Τι γίνεται με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς;

Η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης αγωνίζεται για κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Οι παιδικοί σταθμοί είναι απαραίτητοι για να μπορέσει η μητέρα να εργαστεί ή/και να συνεχίσει να εργάζεται. Ταυτόχρονα, αποτελούν κίνητρο για τη νέα γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια και να τεκνοποιήσει, για τα ίδια δε τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας συμβάλλουν στην κοινωνικοποίησή τους και στην ψυχοσωματική τους εξέλιξη.

Η ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών έχει δυσκολέψει και είναι σίγουρο ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Οι περισσότεροι δεν ξέρουμε αν αύριο θα μπορούμε να πληρώνουμε το νοίκι, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αν θα έχουμε χρήματα να αγοράσουμε τα απαραίτητα για τη διατροφή μας. Το δικαίωμα των παιδιών μας να κοινωνικοποιούνται στην πιο τρυφερή τους ηλικία μετατρέπεται από μια χαρούμενη διαδικασία σε έναν ακόμα βραχνά.

Τη φετινή χρονιά άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί με ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα. Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά και η δημοτική αρχή «φορτώνουν στις πλάτες μας» την καπιταλιστική κρίση, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Δε φτάνουν μόνο τα δυσβάσταχτα τροφεία που πρέπει να πληρώνουμε από το κουτσουρεμένο μας εισόδημα, έρχεται να προστεθεί η περικοπή της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και η απόλυση εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Το αποτέλεσμα είναι το εναπομείναν προσωπικό των σταθμών (παιδαγωγικό και βοηθητικό) να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα παιδιά. Την ίδια στιγμή, η σίτιση καθώς και άλλα αναγκαία έξοδα για τη λειτουργία των σταθμών είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν δραματικά. Οι συνέπειες για τα παιδιά μας θα είναι εκρηκτικές με την παραπέρα επιδείνωση των συνθηκών διαμονής τους, του παιδαγωγικού έργου, της υγιεινής και ασφάλειάς τους και βέβαια όλα αυτά οδηγούν στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού.

Είναι φανερό ότι συγκυβέρνηση και δημοτική αρχή επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αγωνία μας για το μεροκάματο και την ανάγκη να πάνε τα παιδιά μας στον παιδικό σταθμό, προκειμένου να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας για σύγχρονους ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Καλούμε εργαζόμενες και άνεργες μητέρες, τις εργαζόμενες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να συναντηθούν με την Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης, τμήμα του ριζοσπαστικού Γυναικείου Κινήματος της ΟΓΕ και να αγωνιστούν με κάθε μέσο (παραστάσεις, διαμαρτυρίες κλπ) απαιτώντας από Δήμο και κυβέρνηση τα παρακάτω άμεσα Αιτήματα:

 Αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα. Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού Ελληνίδας ή μετανάστριας που γεννιέται σ αυτό το τόπο μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό.

 Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός.

 Καμιά απόλυση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με συμβάσεις έργου ή άλλης ελαστικής μορφής απασχόλησης.

 Κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, κρατικής ή άλλων κρατικών φορέων, περιουσία και χρήση της για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 Καμία πληρωμή από τους γονείς. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Η Δημοτική Αρχή θα προβάλει το ζήτημα της έλλειψης πόρων. Αυτή όμως είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία αφού όχι μόνο γι’ αυτό το ζήτημα αλλά και για άλλα συνειδητά συναινεί στην πολιτική των κυβερνήσεων και δεν διεκδικεί αγωνιστικά τα χρωστούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό κράτος. Η απραξία του Δήμου γι’ αυτό το λαϊκό πρόβλημα, είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Κανένας εφησυχασμός. Καμιά αναμονή. Τα δικαιώματα των παιδιών μας είναι στην ευθύνη μας.

Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης
Μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας – Ο.Γ.Ε.
ΚΟΖΑΝΗ 14/12/2012
Από το Blogger.