Header Ads

Γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα. Ή όταν η πραγματικότητα ξεπερνά το μύθο

Του Μιχάλη Πιτένη
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το χωνί» (15/9/2013) φιλοξενεί ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Απόβαση γερμανικής προπαγάνδας στη Θεσσαλονίκη», το οποίο αναφέρεται στην πρόταση που συζητήθηκε πρόσφατα, και απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, στο Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ. σχετικά με τη διοργάνωση σεμιναρίου για την κατανόηση της γερμανικής οικονομικής πολιτικής!
Στο σεμινάριο αυτό θα συμμετείχαν δημοσιογράφοι της Βόρειας Ελλάδας και θα οργανώνονταν από το Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Βερολίνου! Στόχος δε το σεμιναρίου είναι «να δώσει την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να ενημερωθούν αξιόπιστα σχετικά με τη γερμανική οικονομική πολιτική (φιλοσοφία, διαδικασία λήψης αποφάσεων κ.α.). Μ΄ αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί μια καλύτερη κατανόηση της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα που θα συμβάλει στην καταπολέμηση παρανοήσεων και παρενεργειών…»!

Τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το χωνί» δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν κανένα επειδή απλούστατα οι Γερμανοί δεν κάνουν τίποτα περισσότερο, ή άλλο, απ΄ το να επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους! Πώς και γιατί; Το λένε οι ίδιοι, ή κάποιοι απ΄ αυτούς.

Ο Γερμανός ιστορικός Χάινριχ Α. Βίνκλερ στο βιβλίο του με τίτλο «Βαϊμάρη, η ανάπηρη δημοκρατία, 1918-1933», εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, αναφέρει στη σελίδα 346 τα εξής: «Μια δραστήρια γερμανική εθνική πολιτική συνδέθηκε στενά με την καλλιέργεια της ιδέας του Ράιχ. Οι γερμανικοί πληθυσμοί που ζούσαν εκτός των συνόρων του Ράιχ, στην Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία και την υπόλοιπη Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη, ενισχύθηκαν σημαντικά από ενώσεις όπως ο Σύλλογος Απόδημων Γερμανών και κρατικές υπηρεσίες, με επικεφαλής το υπουργείο Εξωτερικών. Η στήριξη είχε δύο πλευρές, μια αμυντική και μια επιθετική. Αμυντική ήταν η αντίσταση στις προσπάθειες αφομοίωσης από τα νέα εθνικά κράτη, δηλαδή στην αποεθνοποίηση των γερμανικών μειονοτήτων. Επιθετική, η προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τους Γερμανούς του εξωτερικού για τους σκοπούς της γερμανικής ηγεμονικής πολιτικής».


Ο Βίνκλερ αναφέρεται στην περίοδο που οι ναζί είχαν την εξουσία στη Γερμανία, εξηγώντας πως αυτοί ετοιμαζόταν να κυριαρχήσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, προετοιμάζοντας όχι μόνο την πολεμική τους μηχανή, αλλά δημιουργώντας ή ενισχύοντας φιλικούς γερμανικούς θύλακες σε άλλες χώρες, κυρίως της Ευρώπης. Βέβαια, δεν αδιαφορούσαν και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς πολλά και σημαντικά γερμανικά κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν εκεί για τη δημιουργία διαφόρων εταιρειών και επιχειρήσεων, από πράκτορες ή συμπαθούντες του καθεστώτος.

Αυτά συνέβαιναν τότε, 80 και πλέον χρόνια πριν. Τι συμβαίνει όμως σήμερα;

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2011 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ρεπορτάζ με τον τίτλο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται με ιδρύματα», της δημοσιογράφου Α. Πελώνη, το οποίο αναφέρει «Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Αυτή τη φορά μέσω των ιδεολογικών πρακτόρων τους, καθώς το Βερολίνο θα κάνει ποδαρικό δραστηριοποιώντας εκ νέου στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα γερμανικά πολιτικά ινστιτούτα, τα οποία εκπροσωπούν το σύνολο του γερμανικού πολιτικού φάσματος. Επισήμως, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την Ελλάδα υφυπουργός Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ για να δοθεί νέα ώθηση στον διάλογο με την Ελλάδα. Ανεπισήμως, για τη διασφάλιση διακριτικής επιρροής στις εξελίξεις και όχι μόνο».

Στην Ελλάδα λειτουργεί ήδη το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και φυσικά δεν θα αργήσουν να έρθουν και τα υπόλοιπα, αν δεν ήρθαν ήδη.

Ο στόχος προφανής και ξεκάθαρος. Οι Γερμανοί ως μεθοδικοί και οργανωμένοι που είναι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Δεν αρκεί να κυριαρχήσουν οικονομικά στην Ευρώπη. Χρειάζονται και το ανάλογο «φιλικό περιβάλλον». Ένα περιβάλλον το οποίο φυσικά δεν δημιουργείται απ΄ τη μια μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται συνεχή, συνεπή, μακροχρόνια και καλά οργανωμένη προσπάθεια.


Τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν την πολιτική που ασκούσαν οι Γερμανοί πριν 80 χρόνια, όπως τα αναφέρει ο Γερμανός ιστορικός Βίγκλερ στο βιβλίο του, καθώς και όσα προσφέρει μέσω του ρεπορτάζ της η Α. Πελώνη για τα γερμανικά ιδρύματα στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της μυθοπλασίας του μυθιστορήματος μου «Η απόγονος», εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, που κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου. Συνέβαλαν δηλαδή στη δημιουργία ενός μύθου. Όταν όμως έρχονται και άλλα γεγονότα σαν αυτό που συνέβη με την ΕΣΗΕΜΘ και το περιβόητο σεμινάριο, σε κάνουν να αναρωτηθείς: Μήπως τελικά η πραγματικότητα ξεπερνά το μύθο;
Από το Blogger.