Header Ads

Μιχάλης Παπαδόπουλος στα εγκαίνια της 29ης Εμπορο-βιοτεχνικής: Η νέα οικονομική Ελλάδα περνά μέσα από την εξωστρέφεια

Ομιλία Υφ. Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου στα εγκαίνια της 29ης Εμπορο-βιοτεχνικής και Γεωργικής έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας
Αγαπητοί συμπολίτες


Ευχαριστώ τον Θεό γιατί για δεύτερη φορά εγκαινιάζω αυτήν την έκθεση .
Χάρη στην δική σας στήριξη πρώτα ο Κώστας Καραμανλής και τώρα ο Αντώνης Σαμαράς με εμπιστεύτηκαν να συμμετέχω στο υπουργικό σχήμα .

Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια της 29ης Εμπορο-βιοτεχνικής και Γεωργικής έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου.

Σε όλη την διαδρομή από Αθήνα προς Κοζάνη σκεφτόμουν εάν έπρεπε να σας μιλήσω μόνο για την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την ύφεση

Εάν έπρεπε να σας αναφέρω αριθμούς και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το κλίμα ότι κάτι επιτέλους αλλάζει προς τη θετική κατεύθυνση.

Η χώρα μας, το γνωρίζεται ήδη, άφησε προ πολλού πίσω της το φάντασμα της χρεοκοπίας



Όλα οδηγούν πλέον σε μια νέα εποχή σ΄ ένα γύρισμα της σελίδας στην επόμενη μέρα.

Ακόμα και ο κ. Τσίπρας προχθές στη Θεσσαλονίκη το παραδέχθηκε και ότι αποτελεί και δικιά του επιδίωξη, η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα αγαπητοί φίλες και φίλοι δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους και κατά συνέπεια καθιστά ευχερέστερη την επανεκκίνηση συνολικά της πραγματικής οικονομίας.

Σκεφτείτε μόνο ότι έχουμε 15% του ΑΕΠ εξαγωγές όπως είπε ο Πρωθυπουργός προχθές στη Θεσσαλονίκη.

15% του ΑΕΠ εξαγωγές, είναι περίπου κοντά στα 30 δις.

Αυτό είναι κατάκτηση της χώρας και σε λίγα χρόνια αυτό θα φτάσει στο 45% και 50%.

Αυτά λοιπόν τα μεγέθη, μέρα με τη μέρα όπως διαμορφώνονται, είναι επιτυχίες. Και οι επιτυχίες θα οδηγήσουν σε άνοδο της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και τελικά των εισοδημάτων.



Αποφάσισα όμως όπως προείπα να μην επικεντρωθώ σήμερα με την οικονομική πορεία της χώρας παρά το γεγονός ότι μιλώ στο ποιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας .
Σήμερα η μέρα σκιάζεται από την εγκληματική ενέργεια της δολοφονίας ενός ανθρώπου , δολοφονία που δίνει ένα στίγμα απόλυτα αρνητικό και η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί και δεν θα επιτρέψει τέτοιες συμπεριφορές .
Αλλά και τα ανήκοντα στο συνταγματικό τόξο κόμματα της Βουλής θα πρέπει να ταχθούν με αποφασιστικότητα ενάντια και χωρίς κομματικά «φίλτρα» σε τέτοιου είδους εγκληματικά φαινόμενα .

Θα μου επιτρέψετε φίλες και φίλοι σήμερα από αυτό το βήμα να αναφερθώ και να τονίσω με έμφαση το διακύβευμα των ημερών μας.

Τον πραγματικό κίνδυνο που ελλοχεύει Και αφορά το δημοκρατικό μας πολίτευμα και κυρίως την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας

Η απαίτηση της εποχής είναι το δημοκρατικό μας πολίτευμα να μετουσιώνεται/ να μεταφράζεται αδιάκοπα από τον τύπο και τη μορφή του σε ουσία.

Να αποδεικνύεται κάθε στιγμή στον πολίτη.

Να εμπνέει, να κερδίζει και να αξίζει το σεβασμό της κοινωνίας.

Η αξία κάθε θεσμού, η δύναμη και η αλήθεια του δεν ερμηνεύεται ούτε υπάγεται μονομερώς σε αναλυτικά σχήματα ούτε μονόδοξα σε ιδεοληπτικές κατασκευές.

Αντίθετα, πρέπει να βιώνεται και να (ανα)παράγεται θετικά ως ζώσα καθημερινή πολιτική αντίληψη, ως συνεκτικό στοιχείο και ως δεσμός μιας κοινωνίας, ως θεσμική διαφάνεια και όχι ‘γύμνια’.

Ακριβώς μια τέτοια αξίωση προϋποθέτει την ισορρόπηση ανάμεσα στους θεσμούς και στα κοινωνικά αιτήματα.

Τη μετάβαση από τον απρόσωπο θεσμό, στον πολίτη, στην κοινωνική δυναμική και ανάγκη, στην οποία κάθε θεσμός οφείλει να επιβεβαιώνει τη σημαντικότητά του.

Τη μετάβαση από την πολιτική νόρμα, στην κοινωνική αξία, στην αυταξία του πολίτη. Από το κράτος της (αλαζονικής) εξουσίας, ‘το κράτος των γραφείων’ στο «κράτος των πολιτών».

Στην πεμπτουσία της δημοκρατίας, ως αληθινή απόδειξη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολίτευμα και τους θεσμούς.

Στη ‘Δημοκρατία Εμπιστοσύνης’

Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης (μια «δίκαιη κοινωνία») δεν στηρίζεται σε πολιτικές, όπου πρυτανεύουν ο αυτοσκοπός της εξουσίας και ο διαχωρισμός των Ελλήνων πολιτών. Δεν επενδύει σε πολιτικές, που αναγορεύουν ως εκσυγχρονιστική ματιά των πραγμάτων το μονοπώλιο δημοκρατικότητας, τον πλειστηριασμό πόλωσης και τους ιδεολογικούς, αν όχι μονόδρομους σίγουρα λαβύρινθους, όπως δεν πρέπει να επενδύσει και στον κοινωνικό αυτοματισμό, αλλά ούτε και στην κλαδική ή ταξική υπεροψία.

Οι πολίτες, άλλωστε, αξιώνουν και εμπιστεύονται λογικές δημιουργίας και παραγωγής αποτελεσμάτων και όχι αναγωγών στην άρνηση και στο μηδενισμό.

Κυρίαρχη επιταγή των πολιτών είναι οι στρατηγικές ουσίας και όχι οι καιροσκοπικές μεθοδεύσεις, οι παραστάσεις εντυπώσεων, που δεν οδηγούν πουθενά. Ή καλύτερα οδηγούν στην αποκάλυψη της ανυπαρξίας θέσεων και ξεκάθαρων στόχων.

Η κοινωνία πάνω από όλα απαιτεί όραμα, πρόγραμμα και ελπίδα που δεν σβήνουν στο αύριο. Επενδύει σε πολιτικές εκφράσεις και αντιλήψεις, που διαθέτουν την ετοιμότητα ανταπόκρισης στα κελεύσματα και στις προκλήσεις της εποχής.

Φίλες και φίλοι

Η νέα οικονομική Ελλάδα περνά μέσα από την εξωστρέφεια, μέσα από την ανταγωνιστικότητα, μέσα από ένα κράτος το οποίο υπηρετεί τον πολίτη . Μέσα από τη Δημοκρατία Εμπιστοσύνης.

Καλή επιτυχία εύχομαι στους εκθέτες και τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άρτια οργάνωση της έκθεσης .

Σας ευχαριστώ πολύ.


Από το Blogger.