Header Ads

Σε κανάλι του Άμστερνταμ η πρώτη στον κόσμο ατσάλινη γέφυρα από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Μετά από δύο χρόνια, η πρώτη στον κόσμο ατσάλινη γέφυρα από τρισδιάστατο εκτυπωτή, την οποία εξέλιξε η εταιρεία λογισμικού MX3D, τοποθετήθηκε σε ένα από τα πιο παλιά κανάλια του Άμστερνταμ.

Η φουτουριστική, βραβευμένη γέφυρα, σχεδιασμένη από το Joris Laarman Lab και με τον Όμιλο Arup σε ρόλο πρώτου μηχανικού, μεταφέρθηκε με πλωτά μέσα διασχίζοντας τα κανάλια της ολλανδικής πρωτεύουσας και πλέον ενώνει τις δύο όχθες του καναλιού Oudezijds Achterburgwal.

Τα εγκαίνια έγιναν από τη βασίλισσα της Ολλανδίας και η «έξυπνη» πεζογέφυρα μήκους 12 μέτρων, είναι ανοιχτή στο κοινό στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια, την πιο παλιά συνοικία του Άμστερνταμ.

Εξοπλισμένη με δίκτυο αισθητήρων τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, η γέφυρα -για την κατασκευή της οποίας χρειάστηκαν 4.500 κιλά ανοξείδωτου χάλυβα- λειτουργεί παράλληλα ως «ζωντανό εργαστήριο»: από κοινού με ακαδημαϊκούς και ερευνητές της βιομηχανίας, η πόλη του Άμστερνταμ θα χρησιμοποιεί τη ροή δεδομένων από τη γέφυρα για να εξερευνήσει τον ρόλο των συστημάτων IoT (Internet of Things – Διαδίκτυο των Πραγμάτων) στο δομημένο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η εκτύπωση της κατασκευής θα γινόταν in situ -στο κανάλι- με τα δύο ρομπότ να εργάζονται ταυτόχρονα στις όχθες μέχρι την τελική «συνάντηση» τους στη μέση, αλλά τελικά η εργασία -που διήρκησε συνολικά έξι μήνες- έγινε σε εργοστασιακό περιβάλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, dezeen.com

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.