Header Ads

«Η προσφορά της ΔΕΗ μέσα από την εταιρική κοινωνική ευθύνη»

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι έννοια που «ακούγεται» κατά κόρο τα τελευταία χρόνια, η οποία, όμως, κάθε άλλο παρά άγνωστη ήταν στη ΔΕΗ. Στην παρουσίαση αυτή θα δούμε τη διαχρονική προσφορά της στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, αλλά και την τόσο σημαντική συνεισφορά της σήμερα στην αντιμετώπιση της κρίσης.



Η ΔΕΗ είναι μία ΔΕΚΩ. Ο τρόπος, ωστόσο, που γράφεται η λέξη είναι δηλωτικός του τρόπου που αντιμετωπίζει κανείς το ρόλο της Επιχείρησης: ΔΕΚΟ, με Ο, σημαίνει Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί, ενώ ΔΕΚΟ με Ω σημαίνει Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή προσφορά υπηρεσίας προς όφελος ολόκληρης της Κοινωνίας. Και είναι αυτό ακριβώς που κάνουμε στη ΔΕΗ από την ίδρυσή της, εδώ και 63 χρόνια!

Τα κρίσιμα χρόνια μετά τον πόλεμο η ΔΕΗ συνένωσε όλες τις μικρές ηλεκτρικές εταιρείες κάτω από την ομπρέλα μιας εταιρείας, και με τη στήριξη του Κράτους -που άλλωστε ήταν και ο μοναδικός της μέτοχος- μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε ολοκληρώσει τα προγράμματα εξηλεκτρισμού της υπαίθρου σε ποσοστό 99,9 % της χώρας, ηλεκτροδοτώντας ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές καθώς και τα νησιά, παρά τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια ήταν και παραμένουν ενιαία για όλη τη Χώρα, ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής.

Για να εκπληρώσει την αποστολή της που ήταν ηλεκτρισμός μέχρι την τελευταία γωνιά της Χώρας, η ΔΕΗ έκανε τεράστιες επενδύσεις, σε εγκαταστάσεις και σε εξοπλισμό, και έδωσε δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Και τον εξηλεκτρισμό αυτό τον έκανε χρησιμοποιώντας ένα εγχώριο καύσιμο, το λιγνίτη, αποφεύγοντας δαπανηρές εισαγωγές που θα κόστιζαν σε συνάλλαγμα. Λόγω της παρουσίας της αναπτύχθηκαν τοπικές κοινωνίες και τονώθηκε η εμπορική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές.

Για αντιστάθμισμα στην όχληση που προκαλούν οι δραστηριότητές της, για κάθε έργο που κάνει, σε συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο και την κατά τόπους τοπική αυτοδιοίκηση συναποφασίζονται και τα έργα που θα χρηματοδοτήσει. Οι δαπάνες κοινωνικής ανταπόδοσης των έργων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα ΜΟΝΟ της Παραγωγής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας –κυρίως έργα βελτίωσης οδικών δικτύων, δενδροφυτεύσεις και ενίσχυση αρδευτικών έργων- για το 2012 έφτασαν τα € 3,27 εκατ.

Επιπλέον, η ΔΕΗ καταβάλλει στις τοπικές κοινωνίες και το λεγόμενο «λιγνιτόσημο». Είναι αντισταθμιστικό τέλος ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών, οι οποίες επιβαρύνονται από την εξόρυξη και την καύση του λιγνίτη στους θερμικούς λιγνιτικούς σταθμούς των Νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας. Το τέλος αυτό αποτελεί ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ και χρηματοδοτεί έργα υποδομής, προστασίας του περιβάλλοντος και τόνωσης της οικονομίας στις συγκεκριμένες περιοχές. Για να σας δώσω ένα μέγεθος, για το 2012, μέσω του λιγνιτόσημου, το ποσό που αναλογεί στις τοπικές κοινωνίες είναι € 29.440.000!

Και βεβαίως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το γεγονός ότι η καύση του λιγνίτη προκαλεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Όπως αρέσκονται να λένε οι αγγλοσάξονες, για να κάνεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά! Η ουσία βρίσκεται στο τι κάνει κανείς τα τσόφλια! Και εμείς στη ΔΕΗ, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα: εκσυγχρονίζουμε το παραγωγικό μας δυναμικό με νέες υπερσύγχρονες μονάδες, βελτιώνουμε την περιβαλλοντική επίδοση των παλαιότερων Μονάδων μας και αυξάνουμε την παρουσία μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στη διαδικασία αξιοποίησης του υδροδυναμικού της χώρας για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μας έργων επιτυγχάνεται αντιπλημμυρική προστασία και εξυπηρετούνται ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης των παρακείμενων περιοχών. Επιπλέον, με τα φράγματά μας εξασφαλίζεται μια ελάχιστη συνεχής παροχή στην κοίτη των ποταμών (η οικολογική παροχή) ακόμα και σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων της Χώρας. Παράλληλα δημιουργούμε τεχνητούς βιοτόπους, αναπτύσσοντας την ορνιθοπανίδα. Όσον αφορά δε στα εδάφη, μετά το τέλος της διαδικασίας εξόρυξης αυτά αποκαθίστανται . Η ΔΕΗ, με τα προγράμματα αποκατάστασης τα οποία επί σειρά ετών εφαρμόζει στις περιοχές των λιγνιτωρυχείων της, δημιουργεί νέες δασικές εκτάσεις, με ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία οικοσυστημάτων ιδιαίτερης ομορφιάς.

Αλλά και τώρα, την περίοδο της κρίσης, στο πλαίσιο της Κοινωνικής της Υπευθυνότητας, η ΔΕΗ:

Κάνει επενδύσεις! Την τελευταία τριετία οι επενδύσεις της ξεπέρασαν τα 2,7 δις €. Η επενδυτική στρατηγική της έχει στραφεί στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε νέες Μονάδες παραγωγής, φιλικές προς το περιβάλλον, στην αντικατάσταση παλαιών, μη αποδοτικών και ρυπογόνων, αλλά και παράλληλα στη δυναμική ανάπτυξη των ΑΠΕ. Πρόκειται για οικονομικά αποδοτικές επενδύσεις, βιώσιμες και με πολλαπλά οφέλη, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας στην προσπάθεια στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης.

Εξασφαλίζει ότι όλοι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο αγαθό, που τείνουμε όλοι μας να θεωρούμε δεδομένο: τον ηλεκτρισμό.

Το 2012, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας 4 εταιρείες έπαψαν να λειτουργούν. Η ΔΕΗ, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, δηλαδή ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται από κάποιο προμηθευτή, κλήθηκε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στους πελάτες των εταιρειών αυτών. Η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε τη ΔΕΗ να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν στο 100% των καταναλωτών ολόκληρης της χώρας, εκθέτοντάς την σε πρόσθετους κινδύνους, σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, χωρίς το δικαίωμα επιλογής και με τιμές που ρυθμίζονται από την Πολιτεία. Συνολικά η ΔΕΗ κλήθηκε να εξυπηρετήσει επιπλέον περίπου 230.000 παροχές.

Ενισχύει την ενημέρωση και προστασία της υγείας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά η ΔΕΗ, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού γυναικείου πληθυσμού του Λεκανοπέδιου Δυτικής Μακεδονίας για την αξία της πρόληψης / έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού υποστηρίζει τη διοργάνωση του Δωρεάν Προγράμματος Προσυμπτωματικού Προληπτικού Ελέγχου, σε συνεργασία με το σύλλογο γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες της περιοχής, ηλικίας άνω των 40 ετών, με πρωταρχικό σκοπό να δώσει τη δυνατότητα, κυρίως σε ανασφάλιστες γυναίκες, να εξετασθούν κλινικά για καρκίνο του μαστού, να κάνουν μαστογραφία και να ενημερωθούν σχετικά με τους τρόπους αυτοεξέτασης.

Επίσης, για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αντί της όποιας άλλης εταιρικής παρουσίας, η ΔΕΗ δημιούργησε ένα πολυιατρείο, το οποίο παραχώρησε στους Γιατρούς του Κόσμου, ώστε να προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμιες ιατρικές εξετάσεις.

Προσφέρει, επίσης, στην παιδεία και την εκπαίδευση: Το 2012 υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου χορηγικού προγράμματος για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του Πανεπιστημίου, με την κάλυψη των δαπανών για τρεις επώνυμες έδρες και την ανάπτυξη επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας. Επιπλέον, από φέτος επαναδραστηριοποιεί το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισής της, για να δώσει τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε ανέργους σε ειδικότητες για τις οποίες η Εταιρεία διαθέτει εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Χρηματοδοτεί ενέργειες για την προστασία και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενισχύοντας τα κονδύλια για ανασκαφικές εργασίες για διάσωση και προστασία ΠΙΘΑΝΩΝ ευρημάτων στα μέτωπα εκσκαφής των λιγνιτωρυχείων της, αναστηλώσεις αρχαίων θεάτρων, (π.χ. Ερέτριας) οικονομική ενίσχυση Μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Αθηνών) κ.ά. Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, την τελευταία τριετία το κονδύλι αυτό άγγιξε τα 6 εκατομμύρια, 800 χιλιάδες Ευρώ.

Αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες και ικανοποιεί, κατά το δυνατό, τα αιτήματά τους, τα οποία ποικίλουν. Ένα ξεχωριστό παράδειγμα είναι η διαμόρφωση πίστας motocross στα αποκατεστημένα εδάφη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όπου ήδη ξεκίνησε η διοργάνωση αγώνων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας προσφέρει σε εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά και στην τοπική κοινωνία των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Σερβίων – Βελβεντού τη συγκομιδή του πειραματικού οπωρώνα, τον οποίο διατηρεί σε αποκατεστημένη έκταση των λιγνιτωρυχείων.

Συνεχίζει την ανάπτυξη προγραμμάτων, σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και τις αρμόδιες δημοτικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τη θερμότητα που παράγεται από ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, παρέχοντας θερμική ενέργεια για κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για αστική χρήση. Η παροχή υπηρεσιών τηλεθέρμανσης αποτελεί πρότυπο βιώσιμης διαχείρισης, καθώς χαρακτηρίζεται από πολλαπλά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με σημαντικότερα τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω αποφυγής καύσης υδρογονανθράκων και ξυλείας για θέρμανση, και οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για τις τοπικές κοινότητες, λόγω του μειωμένου κόστους θέρμανσης.

Η ΔΕΗ δείχνει το ανθρώπινό της πρόσωπο μέσα από την προσφορά των εργαζομένων της: Για πολλοστή χρονιά οι εργαζόμενοί της συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις αιμοδοσίας, μέσα από τους Συλλόγους τους. Μόνο το 2012, συνολικά συγκεντρώθηκαν 1.400 μονάδες αίματος. Από αυτές, οι 248 διατέθηκαν απευθείας για κάλυψη αναγκών της τοπικής κοινωνίας στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, με την υποστήριξη των εργαζομένων της, διοργανώνει εθελοντικές δράσεις και δείχνει την αλληλεγγύη της σε αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί. Τα τελευταία 3 χρόνια συγκεντρώνονται ρούχα, παιχνίδια, τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία προωθούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, όπως το Μητέρα, ή η Κιβωτός, αλλά και στις άπορες φυλακισμένες μητέρες του Ελεώνα.

Συνολικά, το 2012, διαθέσαμε το ποσό των € 1.068 χιλ. για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών σε διάφορους τομείς, όπως το περιβάλλον, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η παιδεία.

Και αυτά είναι μόνο μερικά από όσα κάνει η ΔΕΗ, σήμερα, την περίοδο της κρίσης .

Όπως και τα 2 προηγούμενα χρόνια η εταιρεία εκδίδει Απολογισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στον οποίο μπορείτε να βρείτε αναλυτικά περισσότερα στοιχεία.

Τους Απολογισμούς μας μπορείτε να βρείτε στο site μας, στα έντυπα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

ΣΑΡΙΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

Τομεάρχης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Από το Blogger.