Header Ads

Κουκουλόπουλος: Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ποτισμένο με αίμα και δάκρυα

Συνέντευξη στην εφημερίδα FREE SUNDAY και στην δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ποτισμένο με αίμα και δάκρυα» λέει στη Free Sunday ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκολόπουλος, καλώντας την τρόικα να το καταλάβει. Διαβεβαιώνει ότι όσοι βουλευτές έμειναν στο κόμμα του «θα μείνουν όρθιοι» και σημειώνει ότι όσοι πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ παρακαλούν τους μηχανισμούς για μια θέση αναπληρωματικού μέλους της Κ.Ε. Απορρίπτει κάθε σκέψη για εκλογές, ελπίζει στην «Ελιά» («πρόταση του ΠΑΣΟΚ», όπως θυμίζει) και διαβεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόβλημα με τον Γ. Στουρνάρα.





Μονομερώς κατατέθηκε ο προϋπολογισμός, μονομερώς θα προωθηθεί και η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς... Πού πάει την κυβέρνηση αυτή η "ανταρσία";

Η κυβέρνηση κάνει τώρα τη σκληρή διαπραγμάτευση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προτείνει πέρυσι τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ η κυβερνητική πλειοψηφία έχασε έναν εταίρο και συνολικά 25 βουλευτές. Θα επιμείνουμε ως το τέλος γιατί πετύχαμε συμφωνημένους στόχους και τώρα είναι η ώρα να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη της πραγματικότητας. Εκεί η κυβέρνηση οφείλει να διακρίνει τις εκρηκτικές ανισότητες που γέννησε η κρίση και να δώσει τη μάχη της ανάπτυξης με τολμηρές αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Το παράδοξο είναι ότι μπροστά στον καθρέφτη η τρόικα και το αντιμνημονιακό μέτωπο οφείλουν να διακρίνουν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος που δεν είναι άλλο από το πρωτογενές πλεόνασμα. Η τρόικα να καταλάβει ότι είναι ποτισμένο με αίμα και δάκρυα και οι αντιμνημονιακοί ότι αυτό είναι το αντίτιμο για την έξοδο μας από τα μνημόνια. Με δύο λόγια γυρίζουμε σελίδα.


Μήπως γίνονται όλα για κατευνασμό των βουλευτών της συμπολίτευσης;

Το 2009 το κράτος ξόδεψε 24,5 δις € παραπάνω απ΄ όσα εισέπραξε.
Φέτος θα ξοδέψει περίπου 1 δις € λιγότερα από όσα θα εισπράξει.
Αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και ο τρόπος που επiτεύχθηκε είναι γνωστός.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ νιώθουμε δικαιωμένοι αλλά έχουμε απόλυτη επίγνωση των συνεπειών της ύφεσης , της ανεργίας και της εσωτερικής υποτίμησης.
Αυτό το τεράστιο χάσμα του προγράμματος με την κοινωνία προσπαθούμε να γεφυρώσουμε και δε χρειαζόμαστε κατευνασμό.
Κατευνασμό χρειάζονται αυτοί που σερβίρουν τις νεοφιλελεύθερες απόψεις τους μέσω τρόικας και τις βαφτίζουν μνημονιακές υποχρεώσεις.



Λέγεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης. Διαφωνείτε;

Φυσικά διαφωνώ και μάλιστα βάσιμα.
Από τη μία πιο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης αποδείχτηκε η ΔΗΜΑΡ. Από την άλλη πρέπει να αξιολογηθεί πως και πόσοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έφτασαν να προτείνουν να παραμείνει το ‘’χαράτσι’’ που ο πρόεδρος τους είχε ονομάσει γονατογράφημα.



Είστε βέβαιος ότι συνάδελφοί σας βουλευτές δεν θα ακολουθήσουν το δρόμο της Θ. Τζάκρη;

Το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που επέβαλαν οι δανειστές μας ήταν μια βασανιστική δοκιμασία για τη συλλογική μας συνείδηση και προκάλεσε κρίση ταυτότητας στο ΠΑΣΟΚ.
Όσοι δεν άντεξαν το βάρος έφυγαν και τους κατανοώ.
Αρνούμαι να κατανοήσω τους υπουργούς που μόλις έχασαν τις καρέκλες έγιναν αντιμνημονιακοι.
Αυτοί έχουν άλλοι κρίση ταυτότητας που αφορά μόνο τους ίδιους.
Όσοι μείναμε θα σταθούμε όρθιοι σεβόμενοι τις θυσίες των πολιτών.



Προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σας πάρει στελέχη;

Δεν το ξέρω αν γίνεται κάτι τέτοιο. Αυτό που ξέρω είναι πως όσοι πήγαν ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστεί παράκλητοι των μηχανισμών του για μια θέση αναπληρωματικού μέλους στην Κ.Ε.


Πάντως, σας έχει "κλέψει" ήδη ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής σας βάσης...

Οι δημοσκοπήσεις δικαιώνουν την άποψη αυτή, ωστόσο στις πραγματικές κάλπες ο κόσμος δεν πάει ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσφατο παράδειγμα το ΤΕΕ και η μεγάλη νίκη της δημοκρατικής παράταξης.
Το ερώτημα για μας είναι η δημοσκοπική μας εικόνα και το πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ η απουσία προσδοκίας στους δημοσκοπικούς του ψηφοφόρους.


Θα πάτε τη Δευτέρα στην εκδήλωση της "Ελιάς"; Θέλετε να δημιουργηθεί ένα συμμαχικό σχήμα μέσα στο οποίο θα "χωνευτεί" το ΠΑΣΟΚ;

Όπως δούλεψα για τη νίκη μας στο ΤΕΕ, έτσι θα πάω και στην εκδήλωση της Δευτέρας.
Η ανασυγκρότηση της παράταξης είναι καθήκον μας γιατί τη ζητάει η κοινωνία.
Το σχήμα της Ελιάς προτάθηκε πριν 17 μήνες από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση γιατί δεν υπομονεύει την πολιτική σταθερότητα και έχει μοναδική προϋπόθεση τον αλληλοσεβασμό.


Αν δεν κατέβει στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ ως έχει σήμερα, αλλά με άλλο όνομα και άλλο περιτύλιγμα, την επόμενη μέρα πώς θα υπάρξει;

Η διπλή κάλπη του Μαΐου είναι η μεγάλη πρόκληση για την κεντροαριστερά.
Από τη μία έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου οι δυνάμεις μας δε χρειάζονται προσκλητήρια και παραινέσεις γιατί μιλούν την ίδια γλώσσα εδώ και χρονια.
Από την άλλη έχουμε τις ευρωεκλογές όπου η ομπρέλα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος μας χωράει όλους.
Άλλοι θα έχουν να απαντήσουν σε αμείλικτα ερωτήματα στις 26 Μαΐου, όχι το ΠΑΣΟΚ.


Πώς θα ανακάμψετε δημοσκοπικά; Ο χρόνος πιέζει

Τα κόμματα συνήθως κρίνονται από τη στάση τους στο παρόν και τις προτάσεις τους για το μέλλον, αυτό όμως δεν ισχύει για το ΠΑΣΟΚ που κρίνεται με βάση το πρόσφατο παρελθόν και το ζοφερό παρόν.
Ακριβώς γι αυτό πιστεύω ότι η ανάκαμψη μας συνδέεται ευθέως με την σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής που είναι πλέον γνωστή και με την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία από τις τράπεζες που είναι, θυμίζω, δημόσιες.
Η άρση του τραπεζικού απορρήτου και η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι των τραπεζιτών είναι δυο κορυφαίες πράξεις πολιτικής γενναιότητας του ΠΑΣΟΚ και πολύτιμα εργαλεία για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Το ΠΑΣΟΚ δε συνθλίβεται από το δίπολο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο κατώφλι του 20% αλλά από τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για ένα σοσιαλιστικό κόμμα όπως θέλει να είναι το ΠΑΣΟΚ.


Αποκλείετε τριπλές κάλπες τον Μάιο;

Όποιος οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές πρέπει να ξέρει ότι αναλαμβάνει ευθύνη ανάλογη αυτής που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ όταν διέπραξε το ιστορικό λάθος να πάρει πάνω του το πρόβλημα και τη λύση μαζί το Μάη του 2010.
Δεν αναφέρομαι μόνο στις γνωστές πολιτικές συνέπειες αλλα πρωτίστως στις κοινωνικοοικονομικές που δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί.


Το κόμμα σας περιγράφεται από κάποιες πλευρές ως δεκανίκι της ΝΔ. Δεν έχει βάση;

Θα μπορούσε κάνεις να πει και το ακριβώς αντίθετο αφού η κυβέρνηση συνεχίζει την εθνική στρατηγική που μέσα στην κρίση διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ.
-Αποφυγή άτακτης χρεωκοπίας
-Παραμονή στη ζώνη του ευρω
-Πρωτογενή πλεόνασμα και έξοδος από τα μνημόνια
-Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης
Όσοι μιλούν για δεκανίκια καλό είναι να καταλάβουν ότι το ΠΑΣΟΚ δε στηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ αλλά τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Κατά τα άλλα οι διαφορές παραμένουν μεγάλες όπως έδειξαν πρόσφατα και οι έντονα αποκλίνουσες απόψεις μας για την Υγεία.


Γνωρίζετε όσοι λίγοι τα ενεργειακά: Συμφωνείτε με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ;

Η ενεργειακή περιπέτεια της χώρας είναι αποτέλεσμα λαθεμένων και καθόλου αθώων επιλογών εδώ και 10 χρόνια.
Η συρρίκνωση της ΔΕΗ είναι ανακύκλωση της ίδιας πολιτικής που αυξάνει την κιλοβατώρα και περιορίζει το ρόλο της Ελλάδας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αναζήτηση σοβαρού στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι η μόνη επιλογή που αλλάζει ριζικά το σημερινό τοπίο.


Είναι πράγματι αναντικατάστατος ο Γ. Στουρνάρας για τους λόγους που περιέγραψε ο Ευ. Βενιζέλος;

Κανένας στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόβλημα με τον κ. Στουρνάρα. Πρόβλημα έχουμε με αυτούς που ξεχνούν τι κατάσταση παραλάβαμε το 2009 και ο Υπ. Οικονομικών σ΄ αυτό το κρίσιμο ζήτημα υπήρξε ιδιαίτερα σαφής.

FREE SUNDAY
Από το Blogger.