Header Ads

Καμιά οικογένεια προσφύγων δεν μένει πια στο δρόμο

.

Μπορεί ο πλανήτης να είναι το σπίτι όλων μας, εκατομμύρια συνανθρώπων μας όμως αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα δικά τους σπίτια, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και ζωή. Τόσο οι πρόσφυγες, όσο και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι μετακινούνται για να σωθούν από φυσικές καταστροφές, πολέμους, κλιματική κρίση, φτώχεια ή καταπιεστικά καθεστώτα.

Αν και οι μετακινήσεις αυτές είναι τόσο παλιές όσο το είδος μας, το 2020 ήταν δυστυχώς μια χρονιά όπου κινήθηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα: 82,4 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν ν’ αφήσουν τις εστίες τους, από τους οποίους τα 34,6 εκατ. ήταν παιδιά.

Τα στοιχεία της έρευνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων πέρσι τον Ιούνιο, μιλούν από μόνα τους: Σχεδόν ένας στους 100 ανθρώπους ζει σήμερα εκτοπισμένος, ενώ από αυτούς, περίπου 8 στους 10 (ποσοστό 77%) έχουν εγκλωβιστεί σε συνθήκες μακροπρόθεσμου εκτοπισμού, με την πιθανότητα να επιστρέψουν στο σπίτι τους να είναι μικρή. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως ενώ τη δεκαετία του 1990 κατά μέσο όρο 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους κάθε χρόνο, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις 385.000.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η προσπάθεια συμπερίληψης των χιλιάδων προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο έρχεται αντιμέτωπη με πληθώρα προκλήσεων - από τη ρητορική μίσους μέχρι την έλλειψη πρόσβασης σε κοινωνικά δικαιώματα, όπως η εργασία και η δυνατότητα ενοικίασης κατοικίας.

Στον αντίποδα, οι συντονισμένες προσπάθειες φορέων εξασφαλίζουν μέσα από τον πολιτισμό, τη συμμετοχικότητα, την ευκαιρία στην εργασία, κ.ά. την ομαλότερη ένταξη των ανθρώπων αυτών στο νέο τους περιβάλλον.

Σε μια κοινωνία, η κατανόηση, η αλληλεγγύη, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση σε δικαιώματα για όλους και όλες, οφείλουν να είναι δομικά στοιχεία της. Γι’ αυτό και η ActionAid συμβάλλει έτσι ώστε ν’ αναζητηθούν, σχεδιαστούν και εφαρμοστούν επιτυχημένα μοντέλα συμπερίληψης, τα οποία θα μπορέσουν να στηρίξουν χιλιάδες συνανθρώπους μας ώστε κανείς και καμία να μην μείνει πίσω.

Προσπάθειά της, είναι με κάθε μέσο να προσφέρει το αυτονόητο: μια ζωή με αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την καταγωγή του.

 

 

Δείτε περισσότερα από την actionaid.gr 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.