Header Ads

Μυστηριώδης ασθένεια μεταξύ αξιωματούχων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα

Νυχτερινή όψη της Βιέννης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά μια σειρά από ανησυχητικά περιστατικά που αφορούν στην υγεία διπλωματών και διοικητικού προσωπικού στη πρεσβεία της στην Βιέννη της Αυστρίας.

Περισσότεροι από 20 αξιωματούχοι ανέφεραν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του αποκαλούμενου ”συνδρόμου της Αβάνας”, τη μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα.

Το σύνδρομο είναι ανεξήγητο, αλλά οι επιστήμονες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι πιθανότατα προκαλείται από την απευθείας ακτινοβολία μικροκυμάτων.

Για πρώτη φορά τέτοια περιστατικά αναφέρθηκαν στην Κούβα το 2016 και 17. Αμερικανοί και Καναδοί διπλωμάτες στην Αβάνα παραπονέθηκαν για συμπτώματα όπως  ζάλη, απώλεια ισορροπίας, απώλεια ακοής και έντονο αίσθημα άγχους έως κάτι που περιγράφουν ως ”γνωστική ομίχλη” (αδυναμία συγκέντρωσης, σύγχυση κλπ). 

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κούβα ότι πραγματοποίησε «ηχητικές επιθέσεις», τις οποίες η Αβάνα αρνήθηκε κατηγορηματικά αλλά η όλη υπόθεση οδήγησε σε αυξημένη ένταση μεταξύ των δύο χωρών. 

Μια ακαδημαϊκή μελέτη το 2019 στις ΗΠΑ διαπίστωσε «εγκεφαλικές ανωμαλίες» στους διπλωμάτες που είχαν αρρωστήσει, αλλά η Κούβα απέρριψε τα ευρήματα αυτής. 

Τα νέα περιστατικά στη Βιέννη, αναφέρονται πρώτη φορά στο περιοδικό New Yorker  και αργότερα το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε ότι ”διερευνά διεξοδικά” το θέμα.

Το Reuters αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας που επισημαίνει ότι ”συνεργάζεται με τις αρχές των ΗΠΑ για να καταλήξουν σε κάποιο κοινό συμπέρασμα”.

Η Βιέννη, όπως αναφέρει το BBC, υπήρξε εδώ και πολύ καιρό κέντρο διπλωματικής δραστηριότητας και έχει τη φήμη πως ήταν hotspot κατασκόπων την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν έντονη διπλωματική παρουσία εκεί ενώ η πόλη φιλοξενεί επί του παρόντος έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Περιστατικά του ”συνδρόμου της Αβάνας” έχουν αναφερθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη  Βιέννη είναι μεγαλύτερος από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη εκτός από την Αβάνα.

Πηγή: BBC, Reuters, New Yorker

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.