Header Ads

ΥΠΕΞ - Βαρώσια: Η εξαγγελία Ερντογάν αποτελεί παραβίαση αποφάσεων του ΣΑ ΟΗΕ και της ΕΕ

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει η Ελλάδα τη σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η εξαγγελία αυτή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Επίσης, υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Περαιτέρω, διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί» διαμηνύει καταληκτικά το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.