Header Ads

Πρακτική άσκηση, το «παράθυρο» για ένταξη στην αγορά εργασίας

Μέσα από την πρακτική άσκηση, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον επαγγελματικό στίβο, που - πέρα από τη γνώση - θα τους ανοίξει τον δρόμο για τη μελλοντική επαγγελματική αποκατάστασή τους  

Το θέμα αυτό όμως εγείρει και ορισμένα ερωτήματα. Πόσο εύκολο είναι ένας φοιτητής να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα από τη σύγχρονη αγορά εργασίας; Kαι με ποιο τρόπο μπορεί να καλλιεργήσει στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων τα soft skills που οι σύγχρονοι εργοδότες ζητούν; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχονται να δώσουν απάντηση τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, που αναδεικνύονται σε προορισμό-κλειδί για τις μετέπειτα σπουδές των τελειόφοιτων Λυκείου.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες αναζητούν τους μελλοντικούς τους συνεργάτες

Η πρακτική άσκηση θεωρείται για έναν φοιτητή ένα πολύτιμο βήμα για την ομαλή ένταξή του στην αγορά εργασίας, καθώς και για την επιλογή της κατάλληλης κατεύθυνσης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ένας ακόμα στόχος της πρακτικής άσκησης είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση της επαγγελματικής συνείδησης των φοιτητών. Μπορεί, ακόμα, να βοηθήσει και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση σε ένα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, αφού - με τις απαιτήσεις στους σύγχρονους εργασιακούς τομείς να αυξάνουν συνεχώς - η πρακτική άσκηση μπορεί να προσφέρει στους φοιτητές άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Τα σημαντικά οφέλη των Κυπριακών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Τα Πανεπιστήμια της Κύπρου προετοιμάζουν τους φοιτητές και τους απόφοιτους τους για την άμεση απορρόφηση τους από την αγορά εργασίας, μέσα από ειδικές υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής σε θέματα κατάρτισης και σταδιοδρομίας, τη διοργάνωση εργαστηρίων με θέμα την ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων, τη δικτύωση και την αναζήτηση εργασίας, αλλά και μέσα από τη διαχρονική ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων με εργοδότες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.  

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που τα πανεπιστήμια της Κύπρου έχουν δημιουργήσει ειδικά γραφεία σταδιοδρομίας. Στόχος τους είναι να βρίσκονται δίπλα στους φοιτητές σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την ανίχνευση των ταλέντων κάθε φοιτητή, την προετοιμασία του βιογραφικού και την προσομοίωση συνέντευξης, αποδεικνύοντας πως η κατάλληλη προετοιμασία συμβάλλει στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι γνώσεις που παρέχονται από το καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό των κυπριακών Πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με την εμπειρία που λαμβάνει ο φοιτητής μέσω της πρακτικής για την αγορά εργασίας, τον βοηθούν να ξεκινήσει το μέλλον του με τους καλύτερους οιωνούς.

Επιλογή για φοιτητές υψηλών απαιτήσεων

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αναδεικνύεται σε ένα παγκόσμιας κλάσης ακαδημαϊκό κέντρο, ικανό να προσφέρει πληθώρα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, πλήρως εναρμονισμένων με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό ακαδημαϊκό μωσαϊκό, αποτελούμενο από πανεπιστήμια που παρέχουν πλήθος ελληνόφωνων και αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία συνδυάζουν την υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή έρευνα και καινοτομία με την απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια οι απαιτήσεις των σπουδών αλλά και μετέπειτα του επαγγελματικού στίβου άλλαξαν. Τα Πανεπιστήμια της Κύπρου εγγυώνται πως η ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών και των υπηρεσιών τους θα παραμείνουν στο μέγιστο υψηλό επίπεδο, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Η διά βίου μάθηση, η διεθνοποίηση των δεξιοτήτων στη βάση των παγκόσμιων τάσεων της αγοράς, η επένδυση στο ανθρώπινο ταλέντο και μία οικονομία βασισμένη στην γνώση είναι οι κεντρικοί πυλώνες στους οποίους βασίζονται τα ακαδημαϊκά προγράμματα της Κύπρου, προκειμένου να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών τους για προγράμματα που συνδυάζουν ένα στιβαρό ακαδημαϊκό επιστημονικό υπόβαθρο με την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων στην παγκόσμια αγορά εργασίας του σήμερα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.