Header Ads

«Η Επάνοδος της Δημοκρατίας. 24 Ιουλίου 1974»: Ντοκουμέντα από τον φακό του Αρ. Σαρρηκώστα

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός της οικουμενικής κυβέρνησης το πρωί της 24ης Ιουλίου 1974, μετά την πτώση της χούντας 

Μια ιστορική αναδρομή με περισσότερες από 150 φωτογραφίες - ντοκουμέντα της περιόδου 1963-1974 από τον φακό του βετεράνου Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, παρουσιάζεται στην έκθεση «Η Επάνοδος της Δημοκρατίας. 24 Ιουλίου 1974» που εγκαινιάζεται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Πέμπτη 22 Ιουλίου, στις 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων. 

Στην έκθεση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στιγμιότυπα από τη βασιλική οικογένεια, τις διαδηλώσεις, την 7ετή χούντα των συνταγματαρχών, τις ομαδικές δίκες, τις εκτοπίσεις, τη Νομική Σχολή, το Πολυτεχνείο και πως φθάσαμε στην κατάρρευση της χούντας, την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι και την εγκαθίδρυση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στην πατρίδα μας.

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ζωή σαν μυθιστόρημα

Μια ιστορία σαν μυθιστόρημα, γεμάτη περιπέτειες και αμέτρητες φωτογραφίες είναι η ζωή του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, ενός ανθρώπου ο οποίος, εκτός των άλλων, διακρίνεται για τη βαθιά ευγένεια του. 

Γεννημένος στη Καισαριανή το 1937, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια εν μέσω κατοχής και Εμφύλιου, που σημάδεψαν την οικογένειά του. Ο πατέρας του πέθανε νωρίς αφήνοντας την μητέρα να μεγαλώνει έξι παιδιά.

Ξενιτεύτηκε πολύ μικρός στην Βραζιλία και Αμερική και γύρισε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Αφού απολύθηκε ετοίμαζε τα χαρτιά του για να φύγει και πάλι στην Αμερική.

Το 1961 επενέβη η μητέρα του, στην προσπάθειά της να τον κρατήσει κοντά της και μεσολάβησε στον γείτονα φωτορεπόρτερ Κλεισθένη Δασκαλάκο προκειμένου να πάρει τον Αριστοτέλη για βοηθό του, την ώρα που εκείνος ετοιμαζόταν να ξαναφύγει για το εξωτερικό.

Εκεί στο σκοτεινό θάλαμο, όταν είδε να εμφανίζεται η πρώτη φωτογραφία συνειδητοποίησε ότι αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του.

Το 1964 γίνεται η καθοριστική στροφή στην καριέρα του, όταν του ζητήθηκε να συνεργαστεί με το Associated Press, άλλο επίπεδο, άλλες οι συνθήκες εργασίας με πολλές ευθύνες και ταξίδια σε όλο τον κόσμο, με προτεραιότητα της εμπόλεμες περιοχές.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας φωτορεπόρτερ που εργάστηκε για ξένο Ειδησεογραφικό πρακτορείο, ανοίγοντας αργότερα τον δρόμο και για άλλους Έλληνες φωτορεπόρτερ.

Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας τα σημαντικότερα γεγονότα, με έξι και εφτά βαλίτσες στα χέρια του, ολόκληρο τον «Σκοτεινό θάλαμο» για αυτό ο γενικός δ/της του AP τον είχε ονομάσει «One man Band» ο Άνθρωπος Ορχήστρα.

Ο φακός του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, έχει καλύψει όλη την πολιτική ιστορία της Ελλάδος, του τελευταίου μισού του περασμένου αιώνα μας, ξένους ηγέτες, αυτοκράτορες και βασιλείς, νομπελίστες, ηθοποιούς, αθλητικά, αλλά και πολλούς πολέμους.

Μιλώντας για τους πιο σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του, αναφέρει πως ένα μεγάλο γεγονός που δεν ξεχνά, ήταν η μοιραία βραδιά του Πολυτεχνείου, φωτογραφίζοντας την εισβολή του τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Ξημερώματα 17ης Νοεμβρίου 1973. Το τανκ μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου λίγο πριν την εισβολή. Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που κατέγραψε την εισβολή.

Info

Διάρκεια έκθεσης: 22 - 28 Ιουλίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00 Σάββατο - Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο, Πληροφορίες: 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός |www.opanda.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.