Header Ads

Εορδαία: Tιμή στους νεκρούς του Ολοκαυτώματος του Μεσοβούνου

Ο Δήμος Εορδαίας και η Κοινότητα Μεσοβούνου με αφορμή την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Μεσοβούνου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που εκτυλίχθηκε σε δύο φάσεις -23- 10- 1941 με 157 θύματα όλοι οι άνδρες και 23-4-1944 με τη σφαγή 119 γυναικόπαιδων και την εκτέλεση των τριών Σοβιετικών στρατιωτών- τελούν την Κυριακή το καθιερωμένο μνημόσυνο.

Σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 18:00 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του 19χρονου Θεόδωρου Ακριτίδη, του πρώτου νεκρού του Μεσοβούνου και ίσως πρώτου πανελλαδικά της περιόδου αυτής,  με βάσει τα πληθυσμιακά δεδομένα, τον οποίο οι Γερμανοί έστειλαν στον θάνατο  σε αντίποινα για την εκτέλεση του κατοχικού προέδρου του χωριού, παρουσία του πατέρα του και συγχωριανών του.

Αύριο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαίδας στις 20:00 η Θεατρική Ομάδα Μεσοβούνου παρουσιάζει την παράσταση  «Περιμένοντας το χάραμα», βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Συνδέεται με το δράμα οικογενειών του χωριού, που την περίοδο της κατοχής, αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τα παιδιά τους, και τα έστειλαν στα Ορφανοτροφεία Έδεσσας και Φλώρινας (40), ενώ αντίστοιχος αριθμός παιδιών δόθηκαν για υιοθεσία  σε εύπορες οικογένειες.

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνουν, στις  8.30 το πρωί  Θεία λειτουργία στον Ι Ν Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φλωρίνης- Πρεσπών και Εορδαίας κ. κ Θεόκλητου και στη συνέχεια στο μνημείο πεσόντων του χωριού επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία για το χρονικό του ολοκαυτώματος από τον Πρόεδρο του χωριού Παύλο Παραστατίδη, κατάθεση στεφάνων

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.