Header Ads

Επταχώρι: Επετειακή εκδήλωση παρουσία του υπουργού Άμυνας στο “στρατηγείο της Πίνδου”

Παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση στον τόπο που ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο της Πίνδου, υπό τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, στο Επταχώρι Καστοριάς, που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

Στις 7.30 το πρωί θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής, της Τοπικής Κοινότητας Επταχωρίου και στις 10.00 Μνημόσυνο για τους ήρωες του 1940, στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής, της Τοπικής Κοινότητας Επταχωρίου.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στις προτομές των έξι ηρώων αγωνιστών του 1940, μεταξύ των οποίων ο Συνταγματάρχης Δαβάκης και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Στις 11:30, στην πλατεία Δαβάκη, όπου δεσπόζει η οικία που χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο (Σταθμός διοίκησης αποσπάσματος της Πίνδου) οι Επταχωρίτες συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, Ιωάννα Λουλάκη και Βασίλειος Δήμου, θα πραγματοποιήσουν ομιλία με θέμα: «Το Επταχώρι ως έδρα του Αποσπάσματος της Πίνδου με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη. Η οργάνωση – προετοιμασία εν όψει του πολέμου. Η σημασία της πρώτης νίκης κατά του Άξονα. Χαρακτηριστικά περιστατικά από αφηγήσεις κατοίκων της περιοχής και ημερολόγια στρατιωτικών – ηρώων».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ωδή στους αγωνιστές από γυναίκες του Επταχωρίου, που γνώρισαν τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη και από τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς, «Βασίλειος Δόικος».

Στις 12:10  στην κοινότητα Ζούζουλης, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον τάφο των πεσόντων Ελλήνων Αξιωματικών (Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος) και Οπλιτών, παρουσία στρατιωτικού αγήματος και στη συνέχεια, στο  Επταχώρι,  στην πλατεία «Δαβάκη» θα ανοίξει τις πύλες του το «Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο», που φιλοξενεί έκθεση παλιών φωτογραφιών του Επταχωρίου και σπάνιες φωτογραφίες του Συνταγματάρχη Δαβάκη και των επιτελών του.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.