Header Ads

Υπ. Άμυνας στο Επταχώρι: Στην Πίνδο “αναπνέουμε” ιστορία

Παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο Επταχώρι Καστοριάς, στον τόπο που ήταν εγκατεστημένο το Στρατηγείο της Πίνδου, υπό τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στις προτομές των έξι Ηρώων του 1940, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης. Στην πλατεία Επταχωρίου, που φέρει το όνομα του Συνταγματάρχη Δαβάκη, όπου βρίσκεται το σπίτι που χρησιμοποιήθηκε ως Στρατηγείο, τον Υπουργό υποδέχτηκαν με τραγούδια γυναίκες του Επταχωρίου και οι Επταχωρίτες συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, Ιωάννα Λουλάκη και Βασίλειος Δήμου, μίλησαν για τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει στο χωριό για τις ημέρες που το Επταχώρι ήταν έδρα του Αποσπάσματος της Πίνδου με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Δαβάκη. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς «Βασίλειος Δόικος».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του ανέφερε πως “στην Πίνδο εκτός από καθαρό αέρα, αναπνέουμε και ιστορία” και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη απέναντι στις προκλήσεις «Το αίμα και η μνήμη των ηρώων είναι η δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε πάντα έτοιμοι απέναντι σε κάθε πρόκληση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε πως η εκδήλωση αυτή άργησε 82 χρόνια, πλέον όμως θα γίνει θεσμός και θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή μετά την 28η Οκτωβρίου.

Στο Επταχώρι έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο βουλευτής ΝΔ Καστοριάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος και ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ / NRDC-GR Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου.

Στην γειτονική τοπική κοινότητα Ζούζουλης, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στα μνήματα των πεσόντων Ελλήνων Αξιωματικών και Οπλιτών που αγωνίστηκαν κατά την Ελληνική Εποποιΐα 1940-1941.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γιορτή στην πλατεία «Δαβάκη», όπου ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεναγήθηκε στο «Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο», που φιλοξενεί έκθεση παλιών φωτογραφιών του Επταχωρίου και σπάνιες φωτογραφίες του Συνταγματάρχη Δαβάκη και των επιτελών του.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.