Header Ads

Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προωθούν την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατ. Μεσόγειο

Kyriakos Mitsotakis

Τονίζοντας στα ελληνικά τις λέξεις «φίλοι» και «σύμμαχοι», ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Κύπρο, κατά τις δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Όπως είπε ο κ. Μπένετ, οι τρεις χώρες μοιράζονται κοινές αξίες για την ευημερία, την ασφάλεια και την ελευθερία. «Αναγνωρίζουμε τις απειλές στην περιοχή και τις προκλήσεις, ανησυχούμε για την ασφάλεια. Ενισχύουμε διαρκώς τις σχέσεις με τους φίλους μας σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ αποκάλεσε τους κκ Μητσοτάκη και Αναστασιάδη «πραγματικούς φίλους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το τριμερές σχήμα προωθεί την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια στην περιοχή, τόνισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ καλύτερες.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της Τριμερούς θα συζητηθούν οι εξελίξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας την ανάγκη προσπάθειας για περισσότερους εμβολιασμούς, οι προκλήσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η Πολιτική Προστασία, η συνεργασία στα ενεργειακά αλλά κυρίως θα συζητηθούν οι περιφερειακές προκλήσεις όπως η στάση της Τουρκίας. «Δυστυχώς βλέπουμε από την Τουρκία μία απαράδεκτη επιθετικότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στάση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά απέναντι στην Κύπρο, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό ξεκαθάρισε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η πλήρης απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους τομείς συνεργασίας που μπορούν να έχουν Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος με στόχο την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα, έλευση περισσότερων ισραηλινών τουριστών, ενώ έκλεισε τις δηλώσεις του με αναφορά στο σχήμα 3+1, δηλαδή με την συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικής σπουδαιότητας.

«Η Τουρκία αψηφά τους κανόνες και το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για επιθετική και παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας αλλά και για το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων, το οποίο επίσης αψηφά η Τουρκία.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ λόγω της συμμετοχής του στην Τριμερή, είναι και η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Ισραήλ.

Κατά την Τριμερή, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη, που θα αφορά την περαιτέρω συνεργασία τους.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.