Header Ads

BBC: 15 ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας (με το βλέμμα στα Όσκαρ)

The Lost Daughter

Δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς για το σινεμά, όπως και για ο,τιδήποτε άλλο από την προηγούμενη κανονική ζωή, χωρίς να αναφερθεί στον Covid, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας παραμένει έντονος, εν γένει στη βιομηχανία, αλλά και ειδικότερα στο μοντέλο κυκλοφορίας των ταινιών.

Ωστόσο, όπως πάντα στη showbiz, η απονομή των βραβείων, με κάποιο τρόπο, βρίσκει τον δρόμο, και το 2021 μας άφησε με μια συγκομιδή εξαιρετικών ταινιών που είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν αντίπαλες στα  Όσκαρ.

Το BBC επιλέγει 15 ταινίες -οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες- που αξίζει να παρακολουθήσουμε (κάποιες έχουν ήδη σηκώσει σκόνη στο πέρασμα τους, άλλες έχουν περάσει σχεδόν κάτω από το ραντάρ) με τη σκέψη στραμμένη στα βραβεία Όσκαρ που θα απονεμηθούν τέλη Μαρτίου.

1. Belfast

Η περίπου αυτοβιογραφική ταινία του Κένεθ Μπράνα είναι ήδη φαβορί στις Χρυσές Σφαίρες με επτά υποψηφιότητες. Οι πιθανότητες για Όσκαρ είναι σοβαρές και κατά το BBC, το Belfast μπορεί να αποσπάσει υποψηφιότητες στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και ερμηνείας, καθώς και τραγουδιού για τη μελωδία του Βαν Μόρισον «Down To Joy».

2. West Side Story

Υποψηφιότητες στις μεγάλες κατηγορίες μπορεί να αποσπάσει και η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ- καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Α′ Γυναικείου Ρόλου για την πρωταγωνίστρια Ρέιτσελ Ζέγκλερ. Επιπλέον, η 90χρονη Ρίτα Μορένο, που κέρδισε το βραβείο Β′ Γυναικείου Ρόλου στην ορίτζιναλ ταινία του 1961, είναι πιθανώς η πρώτη που θα λάβει ξανά υποψηφιότητα για το ίδιο βραβείο, αυτή τη φορά για τον ρόλο της Βαλεντίνα που επινόησε ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ προκειμένου η ηθοποιός να είναι στο καστ της ταινίας του. 

3. The Power of the Dog

Είναι από τις ταινίες που έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές (όπως και επτά υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες) εξού και θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία, διασκευασμένο σενάριο όπως και στις κατηγορίες ερμηνείας (βλέπε, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς). Μόνο επτά γυναίκες έχουν προταθεί για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, αλλά η Τζέιν Κάμπιον του «The Power of the Dog» είναι πιθανό να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα προταθεί δύο φορές - η πρώτη της υποψηφιότητα ήταν για την υπέροχη ταινία «The Piano» το 1993.

4. Licorice Pizza

Έχει καλές πιθανότητες για υποψηφιότητες στην κατηγορία καλύτερης ταινίας, ενώ ο Πολ Τόμας Άντερσον είναι πιθανό να αποσπάσει υποψηφιότητες Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου. Η Αλάνα Χάιμ, μέχρι τώρα γνωστή ως το νεότερο μέλος του ποπ ροκ γκρουπ Haim, θα μπορούσε επίσης να λάβει υποψηφιότητα στην κατηγορία Α′ Γυναικείου Ρόλου. 

5. King Richard

Η βιογραφική ταινία με τον Γουίλ Σμιθ για τη ζωή του Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, πατέρα και προπονητή της πρωταθλήτριας του τένις Σερένα Γουίλιαμς και της αδελφής της, Βένους, έχει πιθανότητες να αποσπάσει υποψηφιότητα στην κατηγορία καλύτερης ταινίας. Όσο για τον Γουίλ Σμιθ, μετράει δύο υποψηφιότητες στην καριέρα του, τη μία για την ταινία «Ali», όπου υποδύθηκε τον θρυλικό μποξέρ Μοχάμεντ Άλι και τη δεύτερη για τον ρόλο του στο συγκινητικό «The Pursuit of Happyness» (Το Κυνήγι της Ευτυχίας), οπότε αυτή ίσως είναι η τρίτη και τυχερή του φορά. 

6. Dune

Ως φαίνεται το επικό Dune θα αποσπάσει υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία για τον Ντενί Βιλνέβ. Υποψηφιότητα στις κατηγορίες ερμηνείας, μάλλονόχι. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να αποσπάσει πολλές υποψηφιότητες στις τεχνικές κατηγορίες -φωτογραφία, παραγωγή, οπτικά εφέ.

7. Tick, Tick… Boom!

Οι πιο σοβαρές πιθανότητες για το αυτοβιογραφικό μιούζικαλ του συνθέτη, στιχουργού και θεατρικού συγγραφέα Τζόναθαν Λάρσον από τον Λιν-Μανουέλ Μιράντα(που προβάλλεται στο Netflix) αφορούν την υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’  Ανδρικού Ρόλου στον Άντριου Γκάρφιλντ.

8. House of Gucci

Η Lady Gaga έχει (πολύ) σοβαρές πιθανότητες να λάβει υποψηφιότητα στην κατηγορία Α′ Γυναικείου Ρόλου, όπως και ο Τζάρεντ Λέτο στην κατηγορία Β′ Ανδρικού Ρόλου. Όσο για τον βετεράνο Ρίντλεϊ Σκοτ, επί του παρόντος, οι πιθανότητες για υποψηφιότητα στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας είναι μάλλον ισχνές. 

9. Spencer

Η ταινία αφηγείται ένα καθοριστικής σημασίας Σαββατοκύριακο στη ζωή της Νταϊάνα, κατά τη διάρκεια του οποίου η πριγκίπισσα «περνά τις διακοπές των Χριστουγέννων με τη βασιλική οικογένεια στο κτήμα Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ και αποφασίζει να εγκαταλείψει το γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο». Το «Spencer» έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές μετά την πρεμιέρα στα Φεστιβάλ Βενετίας και Telluride και η Κρίστεν Στιούαρτ θεωρείται front runner για το Όσκαρ Α′ Γυναικείου Ρόλου, αν κι όπως δήλωσε ωραιότατα προ μηνός «δεν δίνω δεκάρα αν θα πάρω το Όσκαρ». Όσο αφορά τα βραβεία πίσω από τις κάμερες, η παραγωγή και τα κοστούμια πιθανώς αποσπάσουν υποψηφιότητες. 

10. The Lost Daughter

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ολίβια Κόλμαν έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί ξανά υποψήφια για το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Ακόμη, η Τζέσι Μπάκλεϊ δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη στις υποψηφιότητες Β΄ Γυναικείου Ρόλου. Επίσης, η ταινία μπορεί να φιγουράρει στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, ενώ η Μάγκι Τζίλενχαλ θεωρείται πιθανό να αποσπάσει υποψηφιότητα για το καλύτερο διασκευασμένο σενάριο -θα μπορούσε επίσης να είναι η όγδοη γυναίκα που θα είναι υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

11. Don’t Look Up

Η σάτιρα του Άνταμ ΜακΚέι με το all star καστ, από τη Μέριλ Στριπ και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο μέχρι τη Τζένιφερ Λόρενς και την Κέιτ Μπλάνσετ, δεν φαίνεται να αποσπά υποψηφιότητες στις κατηγορίες ερμηνείας. Οι καλύτερες πιθανότητες είναι οι υποψηφιότητες στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και πρωτότυπου σεναρίου για τον Άνταμ ΜακΚέι, ο οποίος το 2016 κέρδισε το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για το The Big Short.

12. Coda

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της 17χρονης Ρούμπι, του μοναδικού μέλος μιας οικογένειας κωφών ψαράδων που έχει την ακοή της, η οποία από πολύ μικρή λειτουργεί ως ο σύνδεσμος τους με τον υπόλοιπο κόσμο και θέλει να σπουδάσει μουσική. Οι πιθανότητες φαίνεται να είναι με το μέρος του Τρόι Κότσουρ, για μία υποψηφιότητα στο βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου, στο διασκευασμένο σενάριο και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας. Η πρωταγωνίστρια Εμίλια Τζόουνς είναι outsider για το Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

13. The Tragedy of Macbeth

Σαίξπηρ με Ντένζελ Oυάσιγκτον και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και Τζόελ Κοέν στην πρώτη σόλο σκηνοθεσία, χωρίς τον αδελφό του. Ο Ντένζελ Ουάσιγκτον έχει λάβει οκτώ υποψηφιότητες και έχει αναδειχτείδύο φορές νικητήςκαι η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ μετράει έξι υποψηφιότητες και τρία Όσκαρ. Βαρύ πυροβολικό επί δύο, αν και κατά το BBC, φαίνεται απίθανο η ΜακΝτόρμαντ να προσθέσει αυτή τη φορά ένα τέταρτο Όσκαρ στη συλλογή της. 

14. Being The Ricardos

Μία εβδομάδα από τη ζωή της Λουσίλ Μπολ (Νικόλ Κίντμαν) και του τότε συζύγου της, Ντέζι Αρνάζ (Χαβιέ Μπαρδέμ), πρωταγωνιστές της διάσημης κωμικής σειράς των 50s, όπου υποδύονταν το τηλεοπτικό ζευγάρι Λούσι - Ρίκι Ρικάρντο.Ο σκηνοθέτης της ταινίας Άαρον Σόρκιν θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για Όσκαρ ΠρωτότυπουΣεναρίου, αλλά όπως και στο παρελθόν φαίνεται απίθανο να τύχει αναγνώρισης για τη σκηνοθεσία του. Η βραβευμένη με Όσκαρ Νικόλ Κίντμαν έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι υποψήφια Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Λουσίλ.

15. No Time to Die

Είναι εξαιρετικά απίθανο να σκοράρει στις μεγάλες κατηγορίες, αλλά μπορεί να αποσπάσει υποψηφιότητες σε τεχνικές κατηγορίες. Η μεγαλύτερη ευκαιρία της ταινίας είναι η κατηγορία πρωτότυπου τραγουδιού. Η Αντέλ κέρδισε για το Skyfall και ο Σαμ Σμιθ για το Writing’s On The Wall από το «Spectre». Η Μπίλι Άιλις φαίνεται να είναι σταθερά φαβορί για το «No Time To Die». Αν συμβεί θα είναι χατ τρικ στην κατηγορία πρωτότυπου τραγουδιούγια τις ταινίες Μποντ.

Με πληροφορίες από BBC

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.