Header Ads

Η ατμοσφαιρική πρόταση της Mazda στο CX-30

.

Ο ανταγωνισμός στα SUV είναι αδυσώπητος. Τόσο με συμβατικά, όσο και με ηλεκτροκίνητα, plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά, η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη για τον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος έχει δεκάδες επιλογές μπροστά του.

Αν μιλάμε για συμβατικά SUV, η Mazda διαθέτει μια αξιόλογη πρόταση, η οποία ξεχωρίζει πολύ από τον ανταγωνισμό, έχοντας δυνατά και αδύνατα στοιχεία.

Στα ατού του CX-30 συγκαταλέγεται η σχεδίαση, διότι είναι πράγματι ελκυστικό στο μάτι, το φινίρισμα της καμπίνας και η ποιότητα των υλικών, ο τρόπος που κυλάει το αυτοκίνητο στον δρόμο, η ηχομόνωση και ο εξοπλισμός.

Στα τρωτά του σημεία, απέναντι στον ανταγωνισμό, είναι ότι προσφέρεται με ένα ατμοσφαιρικό, δίλιτρο μοτέρ, που ναι μεν καταφέρνει να έχει ομαλή συμπεριφορά και να κρατά χαμηλά κατανάλωση και ρύπους, εντούτοις δεν είναι από τα πιο ισχυρά. Και βέβαια η τιμή, διότι είναι τσιμπημένη. Όμως, το κάθε μοντέλο έχει τη δική του αξία και στην περίπτωση της ιαπωνικής κατασκευής θα πληρώσεις κάτι παραπάνω.

.

Σχεδιαστικά, το μήκους 4,395 μ. CX-30 με το σφηνοειδές εμπρός τμήμα και τα περιμετρικά μαύρα προστατευτικά, είναι ένα SUV με χαρακτήρα coupe, και χωρίς να διαθέτει ράγες οροφής.

Στην καμπίνα, θα απολαύσεις ένα ταμπλό δύο επιπέδων, τριάκτινο τιμόνι, πολύ καλής ποιότητας πλαστικά και μίνιμαλ στοιχεία. Τέσσερις ενήλικες χωρούν άνετα, με το πορτ-μπαγκάζ των 430 λίτρων να είναι σχετικά επαρκές, για αποσκευές ταξιδιού.

Αξια λόγου είναι η τεχνολογία που ανέπτυξε η Mazda για τον δίλιτρο κινητήρα e-Skyactiv X, που αποδίδει 186 ίππους και συνδυάζεται, στην περίπτωση του μοντέλου δοκιμής, με 6άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Η Mazda, χωρίς να μπει στη διαδικασία να μειώσει τα κυβικά, αύξησε την ισχύ κατά 6 ίππους και τη ροπή κατά 16 Nm, φθάνοντας τα 240 Nm. Κι αυτό βελτίωσε την επιτάχυνση, αν και το μοτέρ αυτό ψηλά δείχνει αρετές, διότι χαμηλά υπάρχει προοδευτικό ανέβασμα, που και το αυτόματο κιβώτιο δεν βοηθά να γίνει πιο γρήγορο.

Για να μην σας μπλέξω με τεχνικά θέματα, η πατέντα της Mazda με την ανάφλεξη από σπινθήρα και τη μεγαλύτερη συμπίεση, φανερώνει αρετές και σε συνδυασμό με ένας ήπιας υβριδικής τεχνολογίας σύστημα 24v, καταφέρνει να κατεβάζει τη μέση κατανάλωση κάτω από τα 9 λίτρα στα 100 χλμ.

Οδηγικά δεν θέλεις να το αποχωριστείς εύκολα, διότι έχει απίθανο πάτημα, παρά τα 1.466 κιλά, στρωτή λειτουργία και αθόρυβη, θαυμάσιο σύστημα διεύθυνσης και ευχάριστο περιβάλλον στο εσωτερικό. Μολονότι δικίνητο, με ημιάκαμπτο άξονα πίσω αντί πολλαπλούς συνδέσμους, θα μπορείς να κινηθείς και σε δύσκολους δρόμους, χωρίς οι πίσω επιβάτες να αισθανθούν ιδιαίτερη ενόχληση.

Σε εξοπλισμό ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού έχει μακριά λίστα με χαρακτηριστικά, που το καθιστούν πλήρες ως επιλογή, ακόμα και από την αρχική έκδοση.

Για τους λάτρεις των ιαπωνικών εκδόσεων και τους θιασώτες των ατμοσφαιρικών μοτέρ, η Mazda έχει τη δική της πρόταση.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.