Header Ads

H Τουρκία «δεν επιδιώκει απαραίτητα» επιστροφή στο πρόγραμμα του F-35

.

Η Τουρκία δεν επιδιώκει απαραίτητα να επιστρέψει στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας την Τετάρτη.

Όπως είπε, βασικός στόχος είναι να αποζημιωθεί η Τουρκία για όσα έχει χάσει.

Η Άγκυρα ήθελε πάνω από 100 F-35 και κατασκευάζει εξαρτήματα για το αεροσκάφος, μα εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα το 2019, λόγω της αγοράς ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, για τα οποία η Ουάσινγκτον λέει πως αποτελούν απειλή για τα αεροσκάφη της.

Η Άγκυρα απορρίπτει τις αμερικανικές ανησυχίες και ισχυρίζεται πως η εκδίωξή της από το πρόγραμμα ήταν άδικη.

Τον Δεκέμβριο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, στοχεύοντας την αμυντική της βιομηχανία και κορυφαίους αξιωματούχους. Η Άγκυρα προσέλαβε το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Arnold & Porter για σκοπούς lobbying με στόχο την επιστροφή της στο πρόγραμμα.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρος του Διευθυντηρίου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, δήλωσε στο NTV πως υπήρξε «καθαρή απώλεια δικαιωμάτων» και ότι το εξάμηνο συμβόλαιο της Άγκυρας με την Arnold & Porter είχε σκοπό να βρεθούν μελλοντικά βήματα για να αντιστραφούν αυτές οι απώλειες.

«Δεν είμαστε σε διάθεσ “ας επιστρέψουμε, πρέπει να επιστρέψουμε”. Λέμε ότι υπήρξε μια αδικία και αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί» είπε ο Ντεμίρ, σε βάρος του οποίου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.

«Σκοπός όλων μας των προσπαθειών δεν είναι απαραίτητα η επιστροφή στο πρόγραμμα, μα να διαπιστωθούν οι αδικίες και να αποζημιωθούμε για την απώλεια των δικαιωμάτων μας» πρόσθεσε.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.