Header Ads

Ρεπορτάζ σε εξέλιξη: Ποιά δεδομένα εξετάζει η Επιτροπή λοιμωξιολόγων - Τι λένε στην κυβέρνηση

Στιγμιότυπο από συνάντηση που είχε η  πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με την Εθνική Επιτροπή Υγείας για την καταπολέμιση του COVID-19 στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020.

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, όπου κυριαρχούν δύο χρώματα - το κόκκινο και το βαθύ κόκκινο - είναι το βασικότερο στοιχείο που έχει μπει στο τραπέζι της επιτροπής επιδημιολόγων/λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει από τις 13:30.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, σε αυτό τον χάρτη εμφανίζονται σε χρώμα βαθύ κόκκινο 27 γεωγραφικές περιοχές και νομοί (μεταξύ αυτών η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαϊα), ενώ 47 περιοχές και νομοί παραμένουν στο κόκκινο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση εμφανίζεται έντονα προβληματισμένη για το παρατεταμένο λουκέτο σε αγορές, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο, όπου όχι μόνο τα δημόσια έσοδα έχουν μηδενιστεί, αλλά επιπλέον υπάρχουν σημαντικές δαπάνες, όπως οι επιδοτήσεις μισθών για τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων που παραμένουν υποχρεωτικά σφραγισμένες (534 ευρώ).

Το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο, σε κάθε περίπτωση εξετάζεται αυστηρά στο πλαίσιο του click away σε αυτή την φάση,

Παράλληλα, κερδίζει έδαφος η προοπτική να εγκρίνει η Επιτροπή τις Διαδημοτικές μετακινήσεις.

Αντίθετα, δεν διαφαίνεται επί του παρόντος καμία πρόθεση αλλαγής σε σχέση με το ταξίδι εντός της χώρας, δηλαδή δεν τίθεται ζήτημα απελευθέρωσης των Δια-περιφερειακών μετακινήσεων (από νομό σε νομό).

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, ούτε έχει γίνει ψηφοφορία, καθώς η επιτροπή συνεχίζει να ενημερώνεται από κυβερνητικά στελέχη και να αξιολογεί στοιχεία.

Μεταξύ μελών της επιτροπής εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός για το ενδεχόμενο να προχωρήσει κάποιο άνοιγμα αυτή την ώρα, με ορισμένους επιστήμονες να το θεωρούν απαγορευτικό καθώς τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία 24ωρα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι που διακρίνουν θετικές ενδείξεις, όπως η μείωση των εισαγωγών σε μονάδες COVID-19 έναντι των εξιτηρίων σε ασθενείς που αναρρώνουν. 

Στη συζήτηση αναμένεται να γίνει και αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για το θέμα των σχολείων, όπου το υπουργείο Παιδείας τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας για τα Λύκεια και τα Γυμνάσια και, σε επόμενο χρόνο, για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.