Header Ads

Τηλεδιάσκεψη Πούτιν, Μέρκελ και Μακρόν και σκέψεις για πιθανή συνεργασία στο θέμα των εμβολίων

Μέρκελ, Πούτιν, Μακρόν στη σύνοδο Κορυφής στο Ελιζέ με θέμα την Ουκρανία (Δεκέμβριος 2019) 

Τηλεδιάσκεψη είχαν οι ηγέτες Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας και μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν και η πιθανότητα συνεργασίας στον τομέα των εμβολίων για την Covid-19.

Οι συζητήσεις επί του ζητήματος επιβεβαιώνονται από το Ελιζέ ενώ το Κρεμλίνο επίσης τονίζει πως συζητήθηκαν «οι προοπτικές πιστοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, καθώς και η πιθανή εξαγωγή και κοινή παραγωγή του σκευάσματος αυτού στις χώρες της ΕΕ». 

Όπως έγινε γνωστό ο Εμμανούελ Μακρόν και η Άγκελα Μέρκλ ζήτησαν επίσης από τον Βλάντιμιρ Πούτιν να σεβαστεί τα δικαιώματα του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι και να υπάρχει μέριμνα για την υγεία του. 

Ο Πούτιν σύμφωνα με το Κρεμλίνο «εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα για αποκατάσταση φυσιολογικής αποπολιτικοποιημένης συνεργασίας με την ΕΕ, εάν γι′ αυτό εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά», ενώ «δόθηκαν σχετικές διευκρινίσεις για τα αντικειμενικά δεδομένα» της υπόθεσης Ναβάλνι, που ήγειραν κατά την τριμερή συζήτηση οι Α.Μέρκελ και Ε.Μακρόν.

Στο θέμα της Ουκρανίας ο Πούτιν πάντως εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για «την προκαλούμενη από το Κιέβο κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης στη γραμμή αντιπαράταξης» στα ανατολικά της χώρας. 

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία όπου σύμφωνα με τον ρώσο ηγέτη «συνεχίζεται η σταθεροποίηση της κατάστασης» και προέχει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό, ενώ για τη Λιβύη εκφράσθηκε κοινή ικανοποίηση για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και η ελπίδα ότι ο σχηματισμός ενιαίων μεταβατικών οργάνων εξουσίας θα προωθήσει μια αποτελεσματική πολιτική διαδικασία διευθέτησης με τη συμμετοχή όλων των κομβικών λιβυκών δυνάμεων.

Και οι τρεις συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τις προσπάθειες τους ώστε το Ιράν να επιστρέψει σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.