Header Ads

Kρούσματα VS Άρση lockdown: Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

11 Φεβρουαρίου 2021. Στιγμιότυπο από την πλατεία στο Μοναστηράκι, εν μέσω lockdown. Photo: Angelos Tzortzinis/DPA (Photo by Angelos Tzortzinis/picture alliance via Getty Images)

Η συνεδρίαση όπου θα προσέλθουν σήμερα λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι προκειμένου να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας καλείται να επιτύχει ένα ”μικρό θαύμα”.

24 ώρες μετά την καταγραφή του μεγαλύτερου ρεκόρ νέων κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας (4.340 κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο), στην ατζέντα της συνεδρίασης κυριαρχούν τα σενάρια για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της εκπαίδευσης, στην τελική ευθεία προς το Πάσχα.

Ξέσπασε το τρίτο κύμα;

To πρώτο ερώτημα όπου καλούνται να δώσουν απάντηση οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής, είναι εάν έχουμε δει ήδη την κορύφωση του λεγόμενου «τρίτου κύματος» στην χώρα μας, ή εάν τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Σύμφωνα με ορισμένες παρατηρήσεις που επικαλείται και δήμοσια από χθες η κυβέρνηση, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων συνδέεται με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των τεστ που διεξάγονται, ενώ επισημαίνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε η τάση να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων στις μονάδες COVID-19.

Ως επιχείρημα, προβάλλεται ακόμα το γεγονός ότι επιταχύνεται σταδιακά ο εμβολιασμός σε ηλικιακές ομάδες, ενώ βελτιώνονται προσεχώς οι καιρικές συνθήκες στη χώρα, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. 

Ωστόσο, στο κατώφλι της Άνοιξης πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποφασίζουν την ίδια ώρα περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου απαγορεύσεων - ενδεικτικά, η Ιταλία φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει την επιβολή 5ήμερης καραντίνας και για τους επισκέπτες από χώρες της ΕΕ, σε μία κίνηση που δοκιμάζει για πρώτη φορά. 

Αντίστοιχα, η Γερμανία βαδίζει προς ακόμα πιο σκληρό lockdown, ενώ ήδη διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς, ενώ η Ισπανία μελετά σενάρια για έλεγχο των οδικών συνόρων με την Γαλλία.

Η αγορά στην ”διασωλήνωση”

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δραματική εικόνα στην αγορά, όπου μεγάλοι κλάδοι όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο έχουν ήδη σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ”πάγωμα” φορολογικών υποχρεώσεων ή ενοικίων, δεν αρκούν για να σώσουν την παρτίδα.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έστειλε ένα δραματικό μήνυμα (Τρίτη 30 Μαρτίου) προβλέποντας ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών στην αγορά την 1η Απριλίου - δηλαδή με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2021.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να «βουλώσει τρύπες» με ενέσεις όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 46.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για ανέργους, ενώ δίνει μάχη διαρκείας στην ΕΕ για να αυξήσει τους έκτακτους πόρους.

Ενδεικτική είναι η θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα που
υπέβαλε η Αθήνα για τη διάθεση πρόσθετων - αδιάθετων σε ευρωπαϊκό
επίπεδο - πόρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, με στόχο την στήριξη της απασχόλησης. Μαζί με τα 2,7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα, η συνολική ενίσχυση θα φτάσει στα 5,2 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, οι αριθμοί - ακόμα και σε δισεκατομμύρια - δεν περιγράφουν όλη την αλήθεια, καθώς μικρομεσαίοι επιχειρηματίες περιγράφουν μία δραματική εικόνα, με φόρους και ανεξόφλητες υποχρεώσεις να σωρεύονται από μήνα σε μήνα και με την προοπτική αποπληρωμής αυτών των χρεών να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, είναι αν και πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν τελικά, μετά από το άνοιγμα της αγοράς που θα εξετάσει και σήμερα η επιτροπή των ειδικών. 

Ο κίνδυνος να ακουστεί τελικά το γνωστό σλόγκαν ”η εγχείριση πέτυχε - ο ασθενής πέθανε” είναι υπαρκτός. Θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρώπη, περισσότερη δικαιοσύνη και ορθολογισμός στην κατανομή κονδυλίων, αλλά και αρκετή τύχη για να ανακάμψει έστω και αργά η αγορά.

Όσοι προεξοφλούν «μαγικές λύσεις», μόνο και μόνο επειδή οι δείκτες θα καταγράψουν σταδιακά ανάπτυξη στην χώρα μας, κινδυνεύουν να προσγειωθούν απότομα και σε ανώμαλο έδαφος.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.