Header Ads

Εντοπίστηκε το πλοίο που ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα στα ανοιχτά του Ισραήλ

.

Η Ισραηλινή υπουργός Περιβάλλοντος Γκίλα Γκάμλιελ δήλωσε στο Twitter ότι το εβραϊκό κράτος εντόπισε το πλοίο που ευθύνεται για μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, «ένα περιβαλλοντικό έγκλημα» που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα της ακτογραμμής του στη Μεσόγειο να γεμίσει από πίσσα.

Το υπουργείο τόνισε πως η Γκάμλιελ θα δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πλοίο αργότερα το βράδυ.

Ισχυροί άνεμοι και ασυνήθιστα υψηλά κύματα έπληξαν τις ισραηλινές ακτές στα μέσα Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να χυθούν τόνοι πίσσας στις παραλίες, από την Ρος Χανίκρα, στον βορρά κοντά στον Λίβανο έως το Ασκελόν, στα νότια, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η πετρελαιοκηλίδα, μια από τις χειρότερες στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, προκλήθηκε από την απόρριψη πετρελαίου «δεκάδων έως εκατοντάδων τόνων» από ένα πλοίο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε ένα πλοίο αγνώστων στοιχείων που έπλεε σε απόσταση 50 χιλιόμετρων (30 μιλίων) από τις ακτές στις 11 Φεβρουαρίου ως την πιθανή πηγή αυτής της οικολογικής καταστροφής που θα πάρει μήνες ή και χρόνια για να καθαριστεί, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ομάδες του στρατού, πολίτες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων αναπτύχθηκαν στις ακτές της χώρας για να καθαρίσουν τους όγκους πίσσας από τις παραλίες.

Την Κυριακή, οι ισραηλινές αρχές απάλλαξαν από κάθε υποψία ένα ελληνικό τάνκερ και πάνω από δέκα άλλα πλοία, τα οποία υποπτεύονταν ότι προκάλεσαν αυτή την οικολογική καταστροφή.

«Υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτήν τη ρύπανση και δεν θα αφήσουμε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα ατιμώρητο», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.