Header Ads

Δίλοφο Κοζάνης: Υπό κατάρρευση ο ναός της Θεοτόκου

ΙΝ Θεοτόκου Δίλοφο Κοζάνης

Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Δίλοφο της Κοζάνης αποτελεί την κεντρική εκκλησία του οικισμού αυτού του Δήμου Βοΐου. Ανεγέρθηκε το έτος 1844, σύμφωνα με λιθανάγλυφη επιγραφή στο θύρωμα της εισόδου στη νότια πλευρά.

Πρόκειται για τρίκλιτη θολοσκεπή βασιλική που στεγάζεται με ενιαία δίρριχτη στέγη, η οποία στην αρχική της μορφή ήταν πλακοσκεπής αλλά σήμερα καλύπτεται εν μέρει με γαλλικά κεραμίδια.

Η κάλυψη του ναού κάτω από τη στέγη, πραγματοποιείτο με δώδεκα θόλους του κυρίως ναού, δύο θόλους στο νάρθηκα και το ιερό βήμα και δύο κυλινδρικές καμάρες στο νάρθηκα και το ιερό. Εξωτερικά της νότιας πλευράς εκτείνεται επιμήκης στεγασμένη στοά, το περίστωο ή «χαγιάτι» με πλάτος 3μ. και μήκος 15μ. Ο Ναός έχει κηρυχθεί ως μνημείο που χρήζει ειδικής προστασίας, με απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. από το 2010.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας στις 31/08/2020 ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου ΔΙΛΟΦΟΥ» η οποία περιλαμβάνει την αποκατάσταση και συντήρηση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου της Τ.Κ. Διλόφου του Δήμου Βοΐου και του περιβάλλοντος χώρου ποσού προϋπολογισμού 450.000,00€.

Η αποκατάσταση του έργου έμπλεξε όμως στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Τηλέμαχος Σαμαράς, Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διλόφου του Δήμου Βοΐου. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από τον Επίτροπο λόγω έλλειψης δικαιολογητικών και αναγκάστηκε η Περιφέρεια να ξανακάνει το διαγωνισμό, πρόσθεσε. Τώρα αναμένουμε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για την ανακήρυξη αναδόχου, κατέληξε.

Ρεπορτάζ Δ. Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.