Header Ads

Κοζάνη: Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα

αρχείο λήψης (1)

«Το νέο – αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην Κοζάνη, γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει». Αυτό υποστηρίζει σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.  Σκυλακάκη,  ο Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής Κοζάνης, “το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που υπέβαλε πρόσφατα η Κυβέρνηση στην Κομισιόν εγείρει μείζονα ζητήματα σχετικά με το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των ενεργειακών της περιοχών, καθώς προβλέπεται πρόωρο “λουκέτο” στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου (I-IV) στα τέλη του 2023, οι δυο εκ των οποίων τροφοδοτούν την Τηλεθέρμανση Κοζάνης. Η λειτουργία των τεσσάρων μονάδων είχε εξασφαλιστεί μέχρι τα τέλη 2025 με Υπουργικές Αποφάσεις του 2021 και 2022.

Παράλληλα, με το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα επαναλαμβάνονται οι γνωστές ημερομηνίες λήξης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, αφενός για τις μονάδες Άγιος Δημήτριος 5, και  Μελίτη (στα τέλη 2025) και αφετέρου για την Πτολεμαΐδα 5 (στα τέλη 2028)». Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο  «η Κυβέρνηση εγκαταλείπει το σχέδιο για διπλασιασμό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής που είχε ανακοινώσει μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, όταν οι τιμές του Φυσικού Αερίου ήταν για μεγάλο διάστημα απαγορευτικές. Η αιτιολόγηση αυτής της στροφής κατά τους συντάκτες του νέου Εθνικού Σχέδιου για την Ενέργεια και το Κλίμα βρίσκεται στην ανάγκη επιτάχυνσης της απανθρακοποίησης μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, ισχυρισμός που προκαλεί θυμηδία ως ακραία αντιεπιστημονικός”.

Ο κ. Κουκουλόπουλος ζητά από τον Υπουργό να τον ενημερώσει “για το εάν προτίθεται να τροποποιήσετε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, διατηρώντας σε ισχύ τον αρχικό σχεδιασμό διπλασιασμού της λιγνιτικής παραγωγής; Και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας;“.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.