Header Ads

Καστοριά: Ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα αντιμετώπισης εισβλητικών ειδών

Μινκ στον Κηφισό

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει ημερίδες ενημέρωσης για το έργο LIFE ATIAS – LIFE18 NAT/GR/000430 με τίτλο «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά», στα Ιωάννινα στις 27 Νοεμβρίου 2023, ώρα 10:30-13:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΑΔΗΔΜ (Β. Ηπείρου 20) και στην Καστοριά, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, ώρα 10:30-13:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα ξενικά είδη είναι ζώα και φυτά που έχουν εισαχθεί κατά λάθος ή σκόπιμα σε φυσικά περιβάλλοντα όπου δεν θα εξαπλώνονταν υπό κανονικές συνθήκες και ένα μικρό ποσοστό αυτών των ειδών γίνονται εισβλητικά, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στο νέο περιβάλλον τους, καθώς προκαλούν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στη λειτουργία του οικοσυστήματος. Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εισβλητικό είδος θεωρείται το αμερικανικό μινκ (Neovison vison), ο πληθυσμός του οποίου αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα, ειδικά των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου NATURA 2000 και των λιμνών Καστοριάς και Πρεσπών.

Το LIFE ATIAS (LIFE18/NAT/GR/000430) αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της απειλής των εισβλητικών ειδών στην Ελλάδα. Στόχος είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης των εισβλητικών ξενικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα και η ανάπτυξη τεχνικού και διαχειριστικού πλαίσιο για την εξάλειψη σε τοπικό επίπεδο, εντός και εκτός περιοχών του δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και θα περιορίσει τον πληθυσμό των αμερικάνικων μινκ (Neovison vison) στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.