Header Ads

Καστοριά: Διήμερο εκδηλώσεων από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Μαθηματικά

Η Δ.Ε. του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) στην Καστοριά και το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Καστοριά.

Την Παρασκευή, στις 6 μ.μ., θα γίνουν οι βραβεύσεις των μαθητών οι οποίοι, κατά το σχολικό έτος 2022-2023, διακρίθηκαν στον 17ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό της Ε.Μ.Ε. «Παιχνίδι και Μαθηματικά» (μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού, στον 83ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό της Ε.Μ.Ε. «Ο Θαλής» (μαθητές Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου) και στον τοπικό Μαθηματικό Διαγωνισμό του Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. στην Καστοριά (μαθητές της Α΄ Γυμνασίου).
Στην τελετή των παραπάνω βραβεύσεων θα παραστεί ο διακεκριμένος Δρ. Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Γαζέας Κοσμάς, ο οποίος θα απονείμει βραβεία στους μαθητές και θα μας εισάγει για το θέμα της κεντρικής του ομιλίας την επόμενη ημέρα.

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Τα μονοπάτια της κοσμικής εξέλιξης», με ομιλητή τον Δρ. Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο Κοσμά Γαζέα.

Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το 2023 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε τον αστεροειδή “30278 Gazeas” (2000 HN56) προς τιμή του, αναγνωρίζοντας διεθνώς την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στον χώρο της Αστροφυσικής και της μελέτης του Ηλιακού Συστήματος. Είναι ο εμπνευστής και συντονιστής του πολύ πετυχημένου προγράμματος «Planets In Your Hand», ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει και ηγείται των ερευνητικών προγραμμάτων «Ancient Asteroids», «Contact Binaries Towards Merging – CoBiToM» και “Blazar Optical Sky Survey – BOSS». Σήμερα ο Δρ. Γαζέας διδάσκει Αστροφυσική στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με το 1ο Πρότυπο Λύκειο Καστοριάς, το Σύλλογο Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρήσεων Καστοριάς και το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια (εφόσον το επιτρέψει ο καιρός).

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.