Header Ads

Π. Κουκουλόπουλος: «Δέσμευση της Κυβέρνησης για την τηλεθέρμανση, καμία δέσμευση για το μέλλον του ν. Κοζάνης»

p-koukoulopoulos-stin-olomeleia-tis-voulis-stin-kanonikotita-tis-kyvernisis-agnoeitai-i-nea-genia-o-megalos-chamenos-tis-krisis1

Τη διαβεβαίωση ότι η τροφοδοσία και η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης δεν θα επηρεαστούν, πάρα την πρόβλεψη του αναθεωρημένου Εθνικού Σχέδιου για την Ενέργεια και το Κλίμα, για απόσυρση των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στο τέλος του 2023, έδωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Σδούκου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφορικά με τις συνέπειες του νέου Εθνικού Σχέδιου για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Κοζάνη και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία.

Στην πρωτολογία του, χθες κατά τη συζήτηση της Ερώτησης στη Βουλή, ο κ.  Κουκουλόπουλος  ζήτησε ρητή δέσμευση για την τηλεθέρμανση στον Νομό Κοζάνης, τονίζοντας πως Υπουργείο και Κυβέρνηση οφείλουν μια απάντηση, όχι στον ίδιο, αλλά στους εκατό χιλιάδες κατοίκους της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως δεσμεύσεις για τη λειτουργεία της τηλεθέρμανσης.

Η αρμόδια Υφυπουργός δήλωσε στη βουλή πως «oι κάτοικοι της Κοζάνης θα έχουν τηλεθέρμανση και αυτό το χειμώνα αλλά και για όσο χρόνο χρειάζεται, μέχρι να διασφαλιστεί η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και μετά την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Ο ΑΗΣ Αγίου Δημήτριου, είπε η Υφυπουργός, θα συνεχίσει φέτος να τροφοδοτεί αδιάλειπτα την Κοζάνη, είτε μέσω της 5ης μονάδας, είτε μέσω των άλλων μονάδων που χρειάζονται.

Η κα Σδούκου υπενθύμισε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα του 2019 έκανε λόγο για απόσυρση των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 2022, κάτι που δεν έγινε λόγω των συνθηκών στην αγορά ενέργειας, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για την κάλυψη των τηλεθερμάνσεων.

Εν τω μεταξύ, στη δευτερολογία του ο κ. Κουκουλόπουλος, ανέδειξε γενικότερα τις επιπτώσεις του Εθνικού Σχέδιου για την Ενέργεια και το Κλίμα στη Δυτική Μακεδονία. Για να καταστεί κατανοητή η συμμετοχή του λιγνίτη στο ΑΕΠ του νομού Κοζάνης, ανέφερε ως ισοδύναμο παράδειγμα το ΑΕΠ της Κρήτης και πως θα ήταν αυτό χωρίς τουρισμό, πρωτογενή τομέα, εμπόριο χονδρικής και λιανικής, εστίαση, μεταφορές, αποθήκευση, χωρίς πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες.

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «δεν έχει καμία αντίρρηση για την ενεργειακή μετάβαση, μιλώντας εδώ και χρόνια για την Ενεργειακή Δημοκρατία, με εμβληματική περιοχή εκκίνησής της την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και εν γένει τη Δυτική Μακεδονία και σημαντικό όφελος για τους κατοίκους». Σε αυτή την κατεύθυνση είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, «η Κυβέρνηση δεν έχει πράξει τίποτα, η Ενεργειακή Δημοκρατία αναζητείται, “δωρίζοντας” τον ηλεκτρικό χώρο σε πέντε εταιρείες και ο ν. Κοζάνης αποτελεί “πρίζα” για φωτοβολταϊκά, με ελάχιστο όφελος στην περίοδο κατασκευής και μηδενικό απ’ την ώρα που λειτουργούν. Με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ανέφερε ολοκληρώνοντας ο βουλευτής Κοζάνης, «ακόμα και εάν οι επίμαχες μονάδες λειτουργούν αποσπασματικά για την τηλεθέρμανση, αφαιρείται ο ελάχιστος χρόνος που έχει η περιοχή για να προετοιμάσει το μέλλον της».

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.