Header Ads

Σιάτιστα: Προχωρά η αποκατάσταση του αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα

αρχοντικο Μανούση

Το Αρχοντικό Μανούση-Δούκα Τζάτζα κτίστηκε το 1763 από τους αδερφούς Γεώργιο και Θεόδωρο Μανούση. Τα δύο αδέρφια δημιούργησαν εμπορικό οίκο στην Βιέννη και ήταν δραστήρια μέλη της εκεί ελληνικής κοινότητας, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Λάζαρος Κώτσικας, πολιτικός Μηχανικός, συνεργάτης του Δήμου Βοΐου.

Η κατασκευή του γίνεται την περίοδο που η Σιάτιστα γνωρίζει την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξή της, ως εμπορικό κέντρο με έντονη παρουσία στον ευρύτερο χώρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Η πλούσια διακόσμηση του κτιρίου αντικατοπτρίζει τον πλούτο της οικογένειας Μανούση, που είχε δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους Σιατιστινούς εμπορικούς οίκους στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία.
Είναι ένα μνημείο με εντυπωσιακό ζωγραφικό και ξυλόγλυπτο διάκοσμο, που επέλεξε μάλιστα ο Φώτης Κόντογλου να αντιγράψει ζωγραφικές του παραστάσεις και με πλούσια ιστορία. Κατοικήθηκε από την οικογένεια Δούκα Τζάτζα έως το 1937 οπότε απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και κηρύχτηκε προστατευόμενο μνημείο. Από τα τέλη του 2017 ανήκει στο Δήμο Βοΐου.
Εφόσον ολοκληρωθεί η αναπαλαίωσή του το Αρχοντικό Μανούση θα λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο.

Ρεπορτάζ Δ. Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.