Header Ads

Οι ρωσικές απώλειες «καλύπτουν» τα στρατιωτικά προβλήματα της Ουκρανίας

Η ρωσική ηγεσία επιδίωκε μια γρήγορη νίκη στην Ουκρανία, ωστόσο η εισβολή δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν: Οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση, με τις θέσεις και τις γραμμές ανεφοδιασμού τους να πλήττονται από έναν ευέλικτο αντίπαλο. Η Σοβιετική Ένωση είχε βρεθεί σε ανάλογη θέση το 1939-1940, κατά την εισβολή της στη Φινλανδία- ωστόσο εν τέλει κατάφερε να κερδίσει τον «Χειμερινό Πόλεμο» (Talvisota),μετά από μια εκστρατεία πολέμου φθοράς για την οποία αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει «πρότυπο» για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμα αβέβαιο, εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Οι ουκρανικές επιτυχίες έχουν καταφέρει να επιβραδύνουν ή και σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις, ωστόσο οι στρατιωτικές ηγεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλές ως προς τα στρατιωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κίεβο. Επίσης, αν και οι επιδόσεις του ρωσικού στρατού ήταν κατά πολύ κατώτερες του αναμενομένου, οι δυνάμεις του ανασυντάσσονται, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προβαίνει σε κάποιες υποχωρήσεις ως προς τους στρατηγικούς του στόχους.

«Ο Χειμερινός Πόλεμος είναι ένας πολύ ενδιαφέρων παραλληλισμός. Οι Ρώσοι τα πήγαν άσχημα, μα εξασφάλισαν μια πολύ ευνοϊκή ειρήνη μέσω της δυνατότητάς τους να αντι-κλιμακώνουν και να υφίστανται φθορά» είπε ο Σιντάρθ Καουσάλ, στρατιωτικός αναλυτής του Royal United Services Institute (RUSI). «Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί» πρόσθεσε.

Ο Τιερί Μπουρκχάρντ, επικεφαλής του γαλλικού γενικού επιτελείου, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στη Le Monde αυτόν τον μήνα πως οι ρωσικές δυνάμεις και πάλι ενδεχομένως να υπερνικήσουν την ουκρανική αντίσταση. Το Κίεβο λέει ότι έχει χάσει 1.300 στρατιώτες συγκριτικά με τους εκτιμώμενους 7.000 που έχει χάσει η Ρωσία, ωστόσο δυτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι θεωρούν πως οι ουκρανικές απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, με κάποιους να θεωρούν πως θα μπορούσαν να είναι ανάλογες αυτών των Ρώσων, κάτι που θα αντιστοιχούσε στο 10% των στρατευμάτων της. Εκατοντάδες ουκρανικά άρματα μάχης και οχήματα έχουν επίσης καταστραφεί, είπε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Μπορώ να σας πω ότι οι δυτικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία είναι απολύτως κρίσιμες αυτή τη στιγμή...χωρίς αυτές νομίζω ότι θα ήμασταν σε πολύ διαφορετικό σημείο, ανεξαρτήτως του απίστευτου ηρωισμού των Ουκρανών».

Ακόμα και τα παρόντα επίπεδα εφοδιασμού μπορεί να είναι ανεπαρκή: «Ανώτεροι (Ουκρανοί) αξιωματούχοι μου είπαν ότι οι προμήθειες αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων έχουν μειωθεί και τα αποθέματα είναι σε χαμηλά επίπεδα» είπε ο Πολ Γκροντ, επικεφαλής του Ukrainian World Congress, μη κυβερνητικής οργάνωσης. «Αυτό πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν- αλλιώς Ουκρανοί μαχητές θα αντιμετωπίζουν τα ρωσικά άρματα μάχης απλά με πολυβόλα».

Πρόσφατα αεροπορικά πλήγματα έχουν πλήξει εγκαταστάσεις της Antonov και τo εργοστάσιο όπλων Artem κοντά στο Κίεβο, καθώς και ένα εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών κοντά στο Λβιβ, υποδεικνύοντας πως η Ρωσία σκοπεύει να εξαλείψει τη δυνατότητα κατασκευής όπλων της Ουκρανίας.

Η υπεροχή της Ουκρανίας στον τομέα της πληροφόρησης έχει καλύψει τις απώλειές της: Χιλιάδες εικόνες κατεστραμμένων ρωσικών τεθωρακισμένων έχουν τραβηχτεί από Ουκρανούς αμάχους, οι οποίοι, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν θα ανέβαζαν παρόμοιες εικόνες με ουκρανικά οχήματα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια μεροληψία στο online περιεχόμενο που εξετάζουν πολλοί αναλυτές. Στην άλλη πλευρά, από τους Ρώσους στρατιώτες έχουν κατασχεθεί τα κινητά τους, με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της πληροφορίας- ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ένα κενό το οποίο έχει καλυφθεί με ουκρανικό περιεχόμενο. Ακόμη, η Μόσχα προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα μιας περιορισμένης κλίμακας «ειδικής επιχείρησης», κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να βγάζει εικόνες από ουκρανικές απώλειες που θα υποδείκνυαν κάτι διαφορετικό. Το Κρεμλίνο, πάντως, επιμένει ότι όλα εξελίσσονται βάσει σχεδίου.

Στη νότια Ουκρανία οι Ρώσοι είχαν κάποιες επιτυχίες: Βαριές ήταν οι ουκρανικές απώλειες όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής διέσπασαν θέσεις άμυνας στη χερσαία γέφυρα από την Κριμαία. Σε επίπεδο, ανοιχτό έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να αναπτύσσονται και να προχωρούν ευκολότερα, ενώ τουλάχιστον μια ταξιαρχία Ουκρανών πεζοναυτών (36η ταξιαρχία ναυτικού πεζικού) είναι παγιδευμένη στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Όσον αφορά στις δυνάμεις των Ρώσων στα βόρεια, όπου τα προβλήματα επιμελητείας ήταν εντονότερα, υπήρχαν ενδείξεις ανασύνταξης.

Σε όλα αυτά βοήθησε η αυξημένη χρήση drones την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με δυτικό στρατιωτικό αξιωματούχο: Δεκάδες πετούν πάνω από την Ουκρανία, και χρησιμοποιούνται για πλήγματα εναντίον εχθρικών στόχων, συλλογή πληροφοριών, αναγνώριση κ.α. Παράλληλα η Μόσχα φαίνεται να επιδιώκει να αναπληρώσει τις απώλειες των δυνάμεών της με στρατεύματα από τα τα ανατολική της χώρας ή ξένους μαχητές- ενώ θεωρείται πως θα μπορούσαν να δεχτούν πιέσεις για να συνεχίσουν στον στρατό άνδρες που τελειώνουν τη θητεία τους.

«Κατά τα μέσα του Απριλίου θα μπορούσαμε να δούμε επανεκκίνηση των μεγάλης κλίμακας ρωσικών επιχειρήσεων» είπε ο Γκούσταβ Γκρέσελ, αναλυτής σε θέματα ρωσικού στρατού στο European Council on Foreign Relations. «Φυσικά ο Πούτιν πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά την κοινή γνώμη, μα στη θεωρία έχει μια δύναμη 100.000 περίπου από την οποία μπορεί να αντλήσει».

Ίσως η πιο ευάλωτη τακτική «αχίλλειος πτέρνα» της Ουκρανίας είναι η αποκαλούμενη Κοινή Επιχείρηση (Joint Forces Operation, JFO), όπου είναι ο όγκος των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, δυτικά του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Η Ρωσία θέλει να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις, λένε δυτικοί αξιωματούχοι, αποκόπτοντάς τες από το Κίεβο και τραβώντας τες σε ανοιχτή σύγκρουση, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υπερέχουν. Αν οι ουκρανικές δυνάμεις συντρίβονταν με τέτοιο τρόπο αυτό θα ήταν μια νίκη αντίστοιχη της κατάληψης του Κιέβου, έχουν πει κάποιοι αναλυτές, επικαλούμενοι το αξίωμα του Κλαούζεβιτς πως η καταστροφή στρατών είναι ο ταχύτερος δρόμος προς τη νίκη και όχι η κατάληψη πόλεων.

Πάντως δεν είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα. «Ακόμα και με βάση τις καλύτερες υποθέσεις, αυτός θα είναι ένας πόλεμος με πολλές επιχειρησιακές παύσεις...θα κρατήσει για πολύ καιρό» είπε ο Καουσάλ του RUSI.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.