Header Ads

Οικονόμου: Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές

J. Oikonomou

Για πρωτόγνωρες ανατιμήσεις που φέρνουν οξυμένα προβλήματα, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Οικονόμου εστίασε στην ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης ενώ υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση. «Αναπτύσσει τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και συνεργάζεται για το σκοπό αυτό με τους ηγέτες κρατών που υιοθετούν ανάλογες θέσεις, ώστε η πίεση να μεγιστοποιηθεί και να παρθούν οι αποφάσεις που απαιτούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά για τις κινήσεις του πρωθυπουργού ο Γιάννης Οικονομου, τονίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα», ενώ συμπλήρωσε: «Υπάρχουν αυταπόδεικτες  κερδοσκοπικές τάσεις, σε διεθνές επίπεδο, και η αντιμετώπισή τους απαιτεί εναρμονισμένες ς πολιτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Ε.Ε., έτσι ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και του ηλεκτρισμού. Όταν οι αγορές δεν ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, όταν γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, και πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη, έρχεται η ώρα για μια πολιτική παρέμβασης. Και η ώρα αυτή είναι τώρα».

Ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε τα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ανατιμήσεων και την στήριξη της κοινωνίας ενώ εκτίμησε ότι η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνει η επιδότηση στα καύσιμα, θα ανοίξει το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. «Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα  που αποφασίζονται και υλοποιούνται από την Κυβέρνηση, ανταποκρίνονται σε δύο βασικές αρχές: Πρώτον, είναι στοχευμένα, με έμφαση  στη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, όπως απαιτεί η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, την οποία και σεβόμαστε και υποστηρίζουμε απόλυτα. Και δεύτερον, κινούνται στα όρια που επιτάσσει η ανάγκη  δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς το εθνικό συμφέρον και το όφελος της κοινωνίας επιτάσσουν να μην διαλύσουμε τα δημόσια οικονομικά», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Κατά το μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας επίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απαντώντας σε όσα υποστηρίζει η Κουμουνδούρου ότι μπορούν να γίνουν για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Όπως είπε, στον ΣΥΡΙΖΑ είτεί έχουν έλλειμμα γνώσης και κατανόησης της πραγματικότητας είτε λειτουργούν έτσι λόγω μικροπολιτικής σκοπιμότητας. «Είναι υποκριτικό να διατυπώνεται πρόταση μείωσης φόρων από εκείνους που επέβαλλαν 29 φόρους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ μίλησε και για το πως αντιμετωπίζουν τις ανατιμήσεις στην ενέργεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν κάποιες χώρες 7 ή 8 που χρησιμοποιούν τα φορολογικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάποιες μάλιστα από αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα από τον επόμενο μήνα ή και πολύ αργότερα. Ορισμένες χώρες μπορούν να αξιοποιούν αυτού του είδους τα φορολογικά εργαλεία γιατί ενδεχομένως έχουν μικρότερο βαθμό εξάρτησης των δημοσίων εσόδων τους από αυτούς τους φόρους σε σχέση με την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Μέσα στο πλέον επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο ο κ. Τσίπρας θέλει να φέρει ξανά την χώρα και τους ανθρώπους της στο χείλος του γκρεμού, προφανώς  για να ξαναβρεί το χαμένο πολιτικό του ρόλο. Επιδιώκει με υπερβολές, με ασυναρτησίες, με αδόκιμες συγκρίσεις  να καλλιεργήσει ανασφάλεια και αβεβαιότητα, για να δημιουργήσει ξανά συνθήκες 2015. Υποτάσσει, για άλλη μια φορά, το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον στο προσωπικό και κομματικό του όφελος. Υπάρχει όμως μια κρίσιμη ειδοποιός διαφορά: Ο λαός έχει πια γνώση και βιώματα, του τι σημαίνει διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».  

Η Ελλάδα στηρίζει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες είχαν αφιχθεί 12.665 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υπάρχουν σήμερα άμεσα διαθέσιμες 15 χιλιάδες κλίνες και μπορούν προοδευτικά να αυξηθούν έως και τις 30 χιλιάδες, χάρη στην αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας που επιτεύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

Επίσης ανέφερε ο κ. Οικονόμου ότι τίθεται σε λειτουργία ειδική σελίδα ευρέσεως εργασίας, στην οποία θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες.

Από τις 28 Μαρτίου τίθεται σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 4 Απριλίου, ξεκινά στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Θεσσαλονίκης, Αττικής, Πάτρας και Κρήτης, η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην άδεια διαμονής θα αναγράφονται και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και Α.Φ.Μ., που είναι απαραίτητοι για την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αγορά εργασίας.

Η θέση της κυβέρνησης για κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού και για 4η δόση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την πιθανότητα κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού καθώς για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί 4η δόση εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και τη στάθμιση των δεδομένων και τότε θα τοποθετηθεί, ενώ σχετικά για την 4η δόση τόνισε ότι είναι θέμα των επιστημόνων.

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου αλλά το πως θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ανατιμήσεων.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.