Header Ads

Καστοριά: Ημέρα μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας

Εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας της Καστοριάς, διοργανώνει ο Δήμος Καστοριάς την Κυριακή 27 Μαρτίου, στις 11.30 το πρωί, με συνάντηση στην πλατεία Ομονοίας και συμβολική πορεία προς το μνημείο.

Οι Εβραίοι της Καστοριάς, περίπου 1000 άτομα, τη νύχτα της 24ης Μαρτίου 1944, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο Γυμνάσιο Θηλέων της πόλης (γνωστό ως “σπίτι του Βαλαλά”) και, τρεις ημέρες αργότερα, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκίνησε το ταξίδι χωρίς επιστροφή, για την Πολωνία.
Έμποροι και τεχνίτες, στην πλειοψηφία τους, οι Εβραίοι της Καστοριάς, συμβίωναν για περίπου χίλια χρόνια αρμονικά με τους Χριστιανούς της πόλης. Οι περισσότεροι ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή Τσαρσί”.  Διατηρούσαν, κυρίως, καταστήματα υφασμάτων, υαλικών και νεωτερισμών.

Στις 24 Μαρτίου 1944  οι Εβραίοι έφυγαν για πάντα από την Καστοριά. Πάνω από το 96% της κοινότητας εξοντώθηκε. Ελάχιστοι επέζησαν και κατάφεραν να γυρίσουν, ενώ οι περισσότεροι, μην αντέχοντας το βάρος των αναμνήσεων, έφυγαν για άλλες εβραϊκές κοινότητες.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.