Header Ads

“Καταστροφή” για τη γούνα ο πόλεμος στην Ουκρανία

Διετές πάγωμα των οικονομικών τους υποχρεώσεων και απαλλαγή από την επιστροφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής», ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου της γούνας, οι οποίοι μιλούν για οικονομική “καταστροφή” λόγω του πολέμου. Οι γουνοποιοί ζητούν να συζητηθεί άμεσα το θέμα σε επίπεδο κυβέρνησης και να γίνει γνωστό και στη Σύνοδο κορυφής, ώστε να καταστούν και οι υπόλοιποι εταίροι κοινωνοί των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει οι κυρώσεις και ο πόλεμος στην ελληνική γουνοποιία.

Τα θέματα συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στην Καστοριά. Επιχειρηματίες από την Καστοριά και τη Σιάτιστα που συμμετείχαν δήλωσαν πως, οι επιχειρήσεις τους είναι “εγκλωβισμένες”, καθώς το σύνολο των προϊόντων τους απευθυνόταν στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Τη συζήτηση απασχόλησαν και οι επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις στους εργαζόμενους του κλάδου της γούνας, οι οποίοι, για άλλη μια φορά, καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε κλίμα ανασφάλειας.  Οι επιχειρηματίες έκαναν λόγο για πλήρη αδυναμία πώλησης των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων έναντι των εργαζομένων, αλλά και των τραπεζών. Η στροφή σε νέες αγορές, ανέφεραν, δεν φαίνεται πιθανή, καθώς η γούνα είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερες προδιαγραφές, που αφορά ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, όπως της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Ν. Κοζάνης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος συνηγόρησε στην ανάγκη ουσιαστικής τεκμηρίωσης της σύνδεσης της γουνοποιίας της Δυτικής Μακεδονίας με τις αγορές Ουκρανίας και Ρωσίας και της αποτύπωσης της ζημιάς που δημιουργεί η έκτακτη συνθήκη του πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την λειτουργία ενός μηχανισμού καταγραφής και παρακολούθησης του προβλήματος με απώτερο στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση του. “Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα πράξει ό,τι της αναλογεί για να ενισχύσει τον κλάδο και να μετατρέψει την κρίση σε μια ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης” δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση με την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι βουλευτές Καστοριάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας και Ολυμπία Τελιγιορίδου και η επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.