Header Ads

Ο ΕΟΔ προειδοποιεί: Ο Έλον Μασκ «φτιάχνει τους κανόνες» στο Διάστημα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κάλεσε τους ηγέτες της ηπείρου να μην επιτρέπουν στον Έλον Μασκ να προχωρήσει με τις φιλοδοξίες του για κυριαρχία στη νέα διαστημική οικονομία, προειδοποιώντας πως η έλλειψη συντονισμένης δράσης σημαίνει πως ο δισεκατομμυριούχος «φτιάχνει τους κανόνες» μόνος του.

Ο Τζόζεφ Άσμπαχερ, νέος γενικός διευθυντής του ΕΟΔ, είπε ότι η ετοιμότητα της Ευρώπης να βοηθήσει στην ταχεία επέκταση της υπηρεσίας δορυφορικού Ίντερνετ Starlink δημιουργεί τον κίνδυνο να εμποδιστούν ευρωπαϊκές εταιρείες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες για εμπορική εκμετάλλευση του Διαστήματος.

«Το Διάστημα θα είναι πολύ πιο περιοριστικό από άποψης συχνοτήτων και θέσεων σε τροχιά» είπε σε συνέντευξη στους Financial Times. «Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης συλλογικά θα έπρεπε να έχουν συμφέρον στο να...δώσουν σε Ευρωπαίους παρόχους ίσες ευκαιρίες να παίξουν σε μια δίκαιη αγορά».

Η Γερμανία πρόσφατα έκανε αίτηση στην International Telecommunication Union, που συντονίζει τη χρήση ασύρματων συχνοτήτων για μεταφορά δεδομένων, να παρέχει το φάσμα Starlink για περίπου 40.000 δορυφόρους. Ο Μασκ είχε ήδη πάρει έγκριση για πάνω από 30.000 δορυφόρους μέσω αρμοδίων αμερικανικών αρχών.

Φέτος ο Μασκ είπε πως η εταιρεία του, SpaceX ήταν έτοιμη να δαπανήσει μέχρι και 30 δισ. δολάρια για την επέκταση του Starlink. Ο Άσμπαχερ είπε ότι το Starlink είναι ήδη τόσο μεγάλο που θα είναι δύσκολο ανταγωνιστές ή αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να το «προλάβουν».

«Έχουμε έναν άνθρωπο που είναι ιδιοκτήτης των μισών ενεργών δορυφόρων στον κόσμο. Αυτό είναι εκπληκτικό. Ντε φάκτο δημιουργεί τους κανόνες. Ο υπόλοιπος κόσμος, περιλαμβανομένης της Ευρώπης...δεν ανταποκρίνεται αρκετά γρήγορα».

To Starlink και το OneWeb, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ηγούνται μιας κούρσας για τη δημιουργία αστερισμών εκατοντάδων, ή ακόμα και χιλιάδων δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά για την παροχή broadband σύνδεσης στο Ίντερνετ σε περιοχές που δεν μπορούν να φτάσουν καλώδια. Η κινεζική κυβέρνηση και το Project Kuiper της Amazon έχουν επίσης σχέδια για τους δικούς τους αστερισμούς δορυφόρων για τέτοια χρήση.

Πέρυσι η Satellite Industry Association υπολόγισε ότι θα μπορούσαν να είναι σε τροχιά πάνω από 100.000 σκάφη για εμπορική χρήση ως το 2029. Σημειώνεται πως τις ανησυχίες του Άσμπαχερ συμμερίζεται και ο Φραντς Φαγιότ, υπουργός Οικονομίας του Λουξεμβούργου (το οποίο παρουσιάζεται ιδιαίτερα δραστήριο σε θέματα διαστημικής οικονομίας), που είπε ότι χρειάζονται νέοι κανόνες για να ρυθμίζουν την ασφαλή χρήση του Διαστήματος: «Έχεις άτομα σαν τον Έλον Μασκ, απλά εκτοξεύουν αστερισμούς και δορυφόρους και στέλνουν αυτοκίνητα Tesla σε τροχιά. Πρέπει να θέσουμε κοινούς κανόνες. Ο αποικισμός, ή απλά το να κάνουμε τα πράγματα σε ένα Διάστημα εντελώς χωρίς κανόνες, αποτελεί λόγο προβληματισμού».

Ο Μασκ έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις από αστρονόμους και ανταγωνιστές για τους ρυθμούς της επέκτασής του: Φέτος η SpaceX εκτόξευε πάνω από 100 δορυφόρους κάθε μένα, με περίπου 2.000 αυτή τη στιγμή σε χαμηλή τροχιά.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.