Header Ads

Ο Banksy θέλει να μετατρέψει τη φυλακή όπου κρατούνταν ο Όσκαρ Ουάιλντ σε κέντρο τέχνης

Το mural του Banksy στον εξωτερικό τοίχο των φυλακών του Ρέντινγκ, 1η Μαρτίου 2021. REUTERS/Matthew Childs TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Banksy προσφέρθηκε να συγκεντρώσει το ποσό των 10 εκατ. λίρες (11.745 εκατ ευρώ) για την αγορά της παλιάς φυλακής του Ρέντινγκ όπου κρατούνταν ο Όσκαρ Ουάιλντ, πουλώντας το στένσιλ που δημιούργησε στον τοίχο του διατηρητέου πλέον, κτιρίου.

Στόχος του είναιτο σωφρονιστικό κατάστημα που έκλεισε τις πόρτες του το 2013 και τέθηκε προς πώληση από την κυβέρνηση το 2019, να μετατραπεί σε κέντρο τέχνης. Όπως είπε «Η μετατροπή του τόπου που τον κατέστρεψε [τον Ουάιλντ] σε καταφύγιο για την τέχνη είναι τόσο υπέροχο που πρέπει να το κάνουμε».

Η συνεισφορά του Banksy, μαζί με το δημοτικό συμβούλιο του Ρέντινγκ, θα φέρει την προσφορά για την αγορά της φυλακής στα 12,6 εκατομμύρια λίρες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε από την πλευρά του ότι «η προθεσμία υποβολής προσφορών έχει λήξει» και πώς «αυτή τη στιγμή εξετάζουμε αυτές που έχουμε λάβει».

Μια συμφωνία για πώληση που είχε γίνει πέρυσι δεν προχώρησε και το συμβούλιο του Ρέντινγκ ανανέωσε την προσπάθεια για μετατροπή του συγκροτήματος σε κέντρο τεχνών.

Η Τζούντι Ντετς, ο Κένεθ Μπράνα, η Κέιτ Γουίνσλετ και η Νάταλι Ντόρμερ είναι μεταξύ των σταρ οι οποίοι είχαν δηλώσει την υποστήριξη τους στην καμπάνια.

Το muralτου Banksy που φιλοτεχνήθηκε στον περιμετρικό τοίχο της φυλακής τον περασμένο Μάρτιο απεικονίζει έναν φυλακισμένο, πιθανώς τον Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος επιχειρεί να αποδράσει με τη βοήθεια ενός σκοινιού από χαρτιά γραφομηχανής. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η πρωτοβουλία του καλλιτέχνη θα αποτρέψει την πώληση της παλιάς φυλακής σε κατασκευαστικές εταιρείες. 

Το έργο παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο και στην Πινακοθήκη του Μπρίστολ στο πλαίσιο της έκθεσης του καλλιτέχνη Grayson Perry για τη σειρά του στο Channel 4 Grayson’s Art Club.

REUTERS/Matthew Childs

Ο Όσκαρ Ουάιλντ κατηγορήθηκε για τις σχέσεις του με τον ομότεχνό του Άλφρεντ Ντάγκλας και το 1895 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για ομοφυλοφιλία. «Τα δύο σπουδαία ορόσημα της ζωής μου ήταν όταν ο πατέρας μου μ′ έστειλε στην Οξφόρδη και όταν η κοινωνία μ′ έστειλε στη φυλακή», θα γράψει στη φυλακή του Ρέντινγκ. Η περίοδος της φυλάκισής του επέδρασε στην υγεία του, αλλά και στη μετέπειτα πορεία του. Ο σπαραγμός των απόκληρων της φυλακής καταγράφεται στην «Μπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ», η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του G. T. W., στρατιώτη του Ιππικού της βασιλικής Φρουράς, που κρεμάστηκε στις 7 Ιουλίου του 1896.

Με πληροφορίες από BBC 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.